Voorkom verdrinking bij kinderen (4-12 jaar)

Zorg voor een veilige omgeving

Kinderen tussen 4 en 12 jaar oud hebben een beter idee van de gevaren van water dan jongere kinderen. Vaak hebben ze leren zwemmen, of weten ze van hun ouders of van school dat water gevaarlijk kan zijn. Als het gaat om het voorkomen van verdrinking bij deze risicogroep, zijn vooral de volgende zaken van belang: de omgevingsinrichting, het volgen van zwemlessen en het blijven zwemmen na het behalen van zwemdiploma’s.

Foto van Redactie VeiligheidNL
Redacteur
Redactie VeiligheidNL

Omgevingsinrichting

Wanneer je de toegang tot oppervlaktewater wilt beveiligen, hoeft de nadruk voor deze risicogroep niet zozeer te liggen op het voorkomen dat ze op de een of andere manier bij de waterkant kunnen komen. Dit is gezien hun actieradius (fiets!) en hun motorische vaardigheden (klimmen) ook vrij moeilijk. Als kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar graag bij het water willen komen, zal dat ze uiteindelijk ook lukken. 

Bij deze groep kinderen moeten we voorkomen dat ze per ongeluk in het water terechtkomen, bijvoorbeeld bij scherpe bochten in paden. Als een kind hard fietst, zou het zo’n bocht kunnen missen. Ook moeten ze zelfstandig uit het water kunnen komen. Dit laatste uitgangspunt stelt bijvoorbeeld eisen aan de diepte van het water langs de rand, en aan het hoogteverschil tussen water en land. Voor het voorkomen van verdrinkingen binnen deze doelgroep is dus de omgevingsinrichting van belang.

We waren in het park. De kinderen speelden op het veldje verderop en wij zaten te praten in het gras. Toen hoorden we kinderen gillen. Ik rende erheen. Daar zag ik een paar mensen kijken naar iets wat in het gras lag. Dat was mijn dochtertje van 5 jaar. Iemand probeerde haar te beademen. Toen ging alles heel snel. De ambulance kwam en verplegers gingen verder met de beademing van mijn dochtertje. In het ziekenhuis hoorde ik dat het niet goed met haar ging. Na een uur kwam de dokter mij vertellen dat ze zou blijven leven. Pas op dat moment kon ik huilen van opluchting.

Moeder

28 jaar

Zwemdiploma's en jonge kinderen

Naast het veilig maken van de omgeving, adviseren wij om te starten met zwemles als kinderen minimaal 4,5/5 jaar zijn. Het kind is dan gewend om les te krijgen in een groep en heeft voldoende kracht. Hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter.

Oefening baart kunst

Jonge kinderen die net hun zwemdiploma’s behaald hebben, zijn nog niet zwemveilig. Veel ouders zijn zich hier niet van bewust en denken: “De zwemdiploma’s zijn binnen, mijn kind kan zich redden”. Kinderen tot en met zes jaar oud kunnen nog niet zonder toezicht zwemmen. Maar dit geldt ook voor oudere kinderen die na het behalen van de diploma’s niet regelmatig zwemmen.

Dit moet je weten over de zwemveiligheid van kinderen!

Naar blog

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.