placeholder

Eén op de drie 65-plussers heeft gehoorverlies

Eén op de drie volwassenen van 65 jaar of ouder heeft last van substantieel gehoorverlies. Op tijd het gehoor laten testen draagt bij aan het vinden van de juiste hooroplossing, zoals een hoortoestel.

Bij één op de drie volwassenen van 65 jaar of ouder is er sprake van substantieel gehoorverlies. Dit blijkt uit onderzoek van het ErasmusMC onder ruim 4700 volwassenen van vijftig jaar en ouder. De onderzoekers adviseren dan ook dat het belangrijk is dat volwassenen tijdig het gehoor laten testen.

Verschil tussen mannen en vrouwen

In het onderzoek van het Erasmus MC werd bij 4.743 volwassenen tussen de vijftig en honderd jaar een gehoormeting uitgevoerd. Één op de drie volwassenen ouder dan 65 jaar had een gemiddeld gehoorverlies van 35 decibel aan het beste oor. Opvallend is dat het verschil in gehoorverlies tussen mannen en vrouwen minder is geworden ten opzichte van dertig jaar geleden. Dat heeft mogelijk te maken met de betere lawaaibescherming en voorlichting op het werk. Maar het kan ook te maken hebben met slechtere leefgewoontes van vrouwen in de afgelopen decennia.

Hoortesten bij gehoorverlies

De onderzoekers adviseren op basis van de onderzoeksresultaten dat volwassenen niet te lang moeten wachten met het testen van het gehoor. Bij gehoorverlies kan een audicien of audiologisch centrum advies over hoortoestellen geven. Hoortoestellen zorgen ervoor dat de hersenen actief blijven. Daarnaast houden hoortoestellen het horen en verstaan goed op peil, waardoor de slechthorende kan blijven deelnemen aan het dagelijks leven.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden: