82% ernstige letsels bij 0 tot 11-jarigen veroorzaakt door een val

Slechte motorische vaardigheden bij kinderen groeiend maatschappelijk probleem

Amsterdam, 19 mei 2021 – Elke dag belanden 500 kinderen met letsel op de eerste hulp (SEH). Dat is 1 kind per 3 minuten. Van de ernstige letsels bij 0 – 11-jarigen, is de oorzaak in 82% van de gevallen een val. Dit komt o.a. door slechte motorische vaardigheden bij kinderen; een groeiend maatschappelijk probleem. Vallen zelf is niet erg dat is juist belangrijk, het hoort bij opgroeien. Maar er ernstig letsel bij oplopen is vaak onnodig én te voorkomen. Hoe? Door kinderen te leren hoe ze een val moeten opvangen. Daarom lanceert VeiligheidNL vandaag Val OK! Speelse en uitdagende valoefeningen waar scholen, bso’s en ouders gemakkelijk mee in actie kunnen komen.

“Kinderen bewegen steeds minder. Uit onderzoek

blijkt dat 1 op de 4 kinderen een motorische achterstand heeft.” zegt Saskia Kloet, programmamanager bij VeiligheidNL. “Ze lopen daardoor een groter risico op een ongelukkige val. Onze cijfers laten zien dat 82% van de ernstige letsels bij 0-11-jarigen wordt veroorzaakt door een val.” Opvallend is dat het vaak misgaat tijdens alledaagse activiteiten, daar waar je het niet gelijk verwacht. Zo lopen kinderen 2x zo vaak ernstig letsel op na een val van de trap dan na een val van de fiets. En er belanden 5x zo veel kinderen tussen de 4 en 8 jaar op de SEH door een val van een speeltoestel dan door een ongeval tijdens de gymles. "Hier is veel winst te behalen.” stelt Saskia. “Het opgroeien van kinderen gaat letterlijk met vallen en opstaan. Vallen is dan ook helemaal niet erg, het gaat erom hoe een kind een val opvangt. Door hier aandacht aan te besteden, kunnen we veel letsel voorkomen. En misschien wel net zo belangrijk: meer kinderen met plezier laten bewegen.”

Een val niet vermijden maar ermee leren omgaan

Letsel als gevolg van een val kan voorkomen worden. Niet alleen door een val te vermijden, maar juist door kinderen te leren hoe ze een val moeten opvangen. Bij hele jonge kinderen ligt de nadruk nog wel op beschermen, maar naarmate kinderen zich verder ontwikkelen, is het belangrijk om ze te versterken door het stimuleren van motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden. Zoals het aanleren van goede valvaardigen. “Kinderen die goed hebben leren vallen, zorgen dat ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uitstrekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Bovendien leren kinderen beter risico’s inschatten in bewegingssituaties en ontwikkelen ze hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden waardoor hun zelfvertrouwen groeit!” stelt Mirka Janssen- lector Bewegen in en om School bij de Hogeschool van Amsterdam.

Als kinderen weten hoe ze een val kunnen opvangen, bewegen ze vrijer en doen ze sneller en gemakkelijker mee aan spel en sport.

Yos Lotens

Sportpedagoog en mede-ontwikkelaar Val OK!

Leer kinderen veilig vallen

Tijd om in actie te komen! VeiligheidNL roept bewegingsdocenten, pedagogisch medewerkers én ouders op om hun kinderen te leren vallen met Val OK! Met de gratis oefeningen geven we handvatten om op een eenvoudige en leuke manier in actie te komen. “De valoefeningen van Val OK! zijn speels, uitdagend en geven snel succes. Dat motiveert tot herhaling, wat voorwaardelijk is om uiteindelijk reflexmatig te kunnen reageren op een onverwachte val. Als kinderen weten hoe ze een val kunnen opvangen, bewegen ze vrijer en doen ze sneller en gemakkelijker mee aan spel en sport.” - Yos Lotens, sportpedagoog en mede-ontwikkelaar Val OK!

Leer kinderen veilig vallen met Val OK!

Lees meer

Meer informatie

Wil je meer weten over de cijfers uit ons Letsel Informatie Systeem, ga dan naar:

  • Infographic met de belangrijkste cijfers en inzichten over ongevallen bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar in 2019
  • De volledige cijferrapportage over de ongevallen bij kinderen van 0 tot 18 in 2019

 

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief Veilig Opgroeien.

Aanmelden