Risicovol spelen? Doen!

Dit zijn de voordelen van risicovol spelen

Je wil het beste voor jouw kind, dus bescherm je je kind tegen gevaren. Maar... grijp je daardoor niet net iets te snel in als je kind tijdens het spelen in een risicovolle situatie terechtkomt? Risicovol spelen klinkt misschien eng of gevaarlijk, maar het is juist ontzettend goed voor de ontwikkeling van jouw kind. Lees hier waarom dat zo is.

Foto van Zeina Bassa
Auteur
Zeina Bassa

Wist je dat er elk uur van elke dag bijna 21 kinderen met letsel op de eerste hulp belanden? Veel van deze letsels kun je voorkomen. Niet alleen door je kinderen te beschermen, maar juist door ze te leren om risico’s te nemen. Hoe? Door ze ze lekker te laten stoeien, hoog te klimmen, hard te rennen en flink te botsen. Dit noemen we risicovol spelen. En ja, daar komt wel eens een bult of schaafwond bij kijken. Dat is helemaal niet erg. Sterker nog, het is juist goed voor je kind. Er zitten namelijk veel voordelen aan risicovol spelen.

Wat is risicovol spelen eigenlijk?

Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten. Daarbij bestaat een risico op een (kleine) verwonding. Kinderen leren hierdoor risico’s beter inschatten. Daarnaast geeft het meer zelfvertrouwen: kijk eens wat ik al kan! De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen, maakt dat kinderen risicovol spelen ook heel leuk vinden!

Risicovol spelen betekent trouwens niet dat je je kind helemaal vrij laat. Juist niet… Natuurlijk moet je je kind altijd beschermen tegen te grote risico’s. Het is dan ook belangrijk dat je je goed voorbereidt en je kind goed begeleidt bij risicovol spelen

Wil je ontdekken welke speeltypes jij en je kind zijn?

Met deze test weet je ’t binnen een paar minuten. Ook krijg je jullie eigen speelplan, met leuke opdrachten én tips om je kind meer risicovol te laten spelen. 

Doe de test

De voordelen van risicovol spelen op een rij

Het is heel belangrijk dat kinderen al vanaf jonge leeftijd risico’s leren inschatten. Hiermee kun je verwondingen (op de lange termijn) voorkomen. Dat klinkt dubbel… je laat je kind risico’s nemen met een kans op een kleine verwonding, maar het voorkomt juist verwondingen? Dat leggen we je graag uit.

Uit internationaal wetenschappelijk onderzoek weten we dat risicovol spelen veel voordelen heeft voor je kind. Want als kinderen uitdagingen aangaan en hun grenzen verleggen, dan:

  • Ontwikkelen ze hun spieren en worden ze motorisch vaardiger
  • Worden ze zelfverzekerder en kunnen ze zichzelf beter redden
  • Worden ze socialer
  • Leren ze angsten overwinnen
  • Ontwikkelen ze doorzettingsvermogen

 

Doordat je kind van de eigen fouten leert en zelf een oplossing moet bedenken, leert je kind bewust te kiezen of het een bepaald risico wel of niet moeten nemen. Het kan zijn dat jouw kind beseft dat hij die ene uitdaging (nog) niet moet aangaan omdat hij dat nog niet kan. Of hij beseft zich juist dat de omstandigheden er niet naar zijn (want hij is alleen, het is glad, enzovoort). Zo maak je de kans op verwondingen kleiner, nu en in de toekomst.

Heb je nog vragen? Bekijk dan deze veel gestelde vragen over risicovol spelen!

Lees meer

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.