Een bodyprotector is een veiligheidsvest dat eruit ziet als een strakke bodywarmer. Het beschermt je wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij een val. Zo voorkom je ernstige paardrijblessures.
Een bodyprotector beschermt je wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij een val. Zo verklein je de kans op ernstige blessures, zoals gekneusde en gebroken ribben. Vooral een blessure aan je ribben of wervelkolom kan grote gevolgen hebben. Zo’n blessure ontstaat bijvoorbeeld als je van een paard, tegen een voorwerp aan valt (zoals een hindernis of een bakrand).
Er bestaan verschillende soorten bodyprotectors.
Een bodyprotector is verplicht op crosscountry KNHS-wedstrijden. Bij andere takken van paardrijden is het advies altijd een bodyprotector te dragen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer maneges die kinderen in springlessen verplichten te rijden met een bodyprotector. Let bij het kopen en dragen van een bodyprotector op de volgende punten:
De CE-markering geeft aan dat de gebruikte materialen voldoen aan de minimale veiligheidseisen die de wet aan het product stelt. Denk bij een airbagvest aan het gaspatroon en de druk die het vest kan hebben. Bij een bodyprotector kunnen we bijvoorbeeld denken aan de harde materialen in het vest en of die de ruiter niet kunnen verwonden. Een CE-markering is geen garantie dat het product ook effectieve bescherming biedt bij een val. Een EN of NEN norm geeft aan dat de bodyprotector voldoet aan eisen die in een EN(Europese)of NEN (Nederlandse) commissie zijn opgesteld. Dit kunnen eisen aan het materiaal zijn, maar bijvoorbeeld ook eisen die de veiligheid waarborgen bij een val van het paard. Om een BETA-normering te krijgen, wordt een bodyprotector aangeboden aan een onafhankelijke commissie die bodyprotectors keurt en indeelt op basis van veiligheidsnormen. Zo wordt duidelijk voor welke tak van paardensport bepaalde bodyprotectors de meeste bescherming bieden.