Je eigen gedrag speelt een belangrijke rol in het veilig omgaan met paarden op stal, in de wei en in de trailer. Hiermee voorkom je paardrijblessures en ongevallen. Leer hoe je met een paard omgaat. Ken je verantwoordelijkheden die je hebt voor het paard en voor jezelf.
Begin je met paardrijden? Neem dan niet alleen paardrijles, maar leer ook hoe je een paard veilig verzorgt. Op de manier ontdek je veel sneller hoe een paard kan doen, denken of reageren. Bekijk de basisregels voor het veilig omgaan met je paard.
Je voorkomt ongevallen en paardrijblessures als je veilig omgaat met je paard. Niet alleen op stal, maar ook daarbuiten. Dit zijn de belangrijkste tips .
Als ruiter moet je niet alleen veilig omgaan met je paard. Je bent ook verantwoordelijk voor het schoonmaken van je paard: poetsen en hoeven uitkrabben. Waarom poetsen en hoeven uitkrabben?
Welke materialen heb je nodig? Voor het poetsen maak je gebruik van poetsspullen. In een standaard poetskoffer zit:
Hoe poets je een paard?
Hoe krab je de hoeven uit? Heb je nog weinig ervaring met hoeven uitkrabben? Leer dan eerst hoe je het voor- en achterbeen van je paard optilt:
Waarom moet je ruimte laten om uit te wijken?
Waarom zet je je voeten nooit vlak naast een hoef? Veel mensen lopen paardrijblessures op doordat een paard op hun tenen of voeten gaat staan. Zet tijdens het poetsen of hoeven uitkrabben daarom nooit je voet vlak naast de hoef van je paard neer. Met een gewicht van 300 tot 600 kilo is dit zeer pijnlijk, tenzij je werkschoenen met stalen neuzen draagt.
Soms gaat een paard expres op je tenen of voeten staan. Bijvoorbeeld omdat hij de baas over je wil zijn. Laat dat niet toe! Bestraf je paard meteen door hem duidelijk toe te spreken ('nee’ zeggen) en eventueel een tikje te geven op het been waarmee hij op je voet ging staan.
Wil je je paard veilig op- en afzadelen zonder een blessure op te lopen? Doe dit dan rustig en gecontroleerd, en blijf daarbij de baas. Hieronder vind je de belangrijkste tips.