De online masterclass voor werkgevers geeft achtergronden over verkeersveiligheid (de urgentie, ontwikkelingen en de noodzaak bij zakelijke kilometers), maar ook praktische tips over belangrijke thema’s zoals afleiding in het verkeer of bijvoorbeeld stress.
Tijdens en na de masterclass zijn er vragen binnen gekomen. Deze beantwoorden we graag! Dit zijn de FAQ:
De eerste stap is om goed te kijken naar de behoefte van de medewerkers. De makkelijkste manier om deze behoeften in kaart te brengen is een gesprek met enkele medewerkers. Denk aan gespreksonderwerpen als:
De oplossing kan zo groot en klein gemaakt worden als de organisatie wenst en wat ook past binnen de mogelijkheden. Soms is het starten met kleine stappen wenselijk, denk aan:
Maar laat het vooral niet bij één kleine actie, laat het een herkenbare beleidslijn vormen zodat medewerkers weten waar ze aan toe zijn.
Met een programma als Veilig Onderweg zorg je vanaf dag één voor een doordachte aanpak en leerlijn. Uit onderzoek weten we dat gedragsverandering niet over één nacht ijs gaat. Hiervoor heb je bewustwording en sociaal dialoog nodig. Weerstand moet worden weggenomen en je moet handvatten aanreiken. Vertellen dat iets niet mag, is echt niet voldoende om onveilig gedrag structureel te veranderen.
Het één sluit het ander niet uit, een combinatie kan prima. Maar let wel: zonder kennis bij de medewerker is daarmee ook de verwachting onduidelijk. Begin dus rustig, maar wel duidelijk. Denk bijvoorbeeld aan één kick-off waarbij een aantal activiteiten / handelingsperspectieven aan bod komen. Dit kan theoretisch van aard zijn, maar ook praktisch.
Werken in groepen is zeker een aanrader. Hierdoor wordt het gewenste gedrag door het collectief gedragen. Voor de individuele werknemer is het dan altijd lastig(er) om af te wijken van die norm.
Het wegnemen van weerstand is een belangrijke taak die niet onderschat moet worden. Weerstand is persoonlijk. Daarom is het ook belangrijk om vooraf goed het gesprek aan te gaan over waar behoeften liggen. De organisatie kan dan aansluiting vinden bij de belevingswereld van de medewerker. Het is dan ook belangrijk om de stappen niet in één keer te groot te maken. Zoek bijvoorbeeld aansluiting bij bestaande bijscholingstrajecten binnen het thema veiligheid. Maak deze overgang soepel. Het kan zeker helpen om een ‘ambassadeur’ aan te stellen, dit kan iemand intern of extern zijn. Kies iemand die dicht bij de doelgroep staat, maar wel autoriteit uitstraalt. En dat hoeft niet altijd iemand te zijn met een leidinggevende functie!
Positief belonen werkt vaak beter dan verplichten. Een werkgever kan bepaalde handelingen/regels opnemen in het leaseovereenkomst. Tijdens werktijd of werk gerelateerde werkzaamheden mag je handeling verbieden. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan contact met ons op.
Het programma Veilig Onderweg heeft een doorlooptijd van een jaar. In dat jaar hebben de medewerkers iedere zes tot acht weken een interactieve online training gevolgd over verschillende verkeersveiligheidsthema’s. In die periode hebben de medewerkers dus al een intensieve bijscholing gehad.
Veilig Onderweg bevat veel verschillende thema’s. Er kan dus jaar op jaar bijscholing gedaan worden. Daarnaast is het mogelijk om praktijktrainingen aan het programma toe te voegen. Denk aan een rijvaardigheidstraining of een remweg-demonstratie (op locatie). Ook kunnen er op Veiligheidsdag live extra theorielessen geven worden. Verkeersveiligheid is zo divers en ontwikkeld dat je eigenlijk nooit klaar bent...
Voertuigen krijgen steeds meer opties en mogelijkheden. Veel van deze opties helpen de verkeersveiligheid (ADAS) als deze goed worden gebruikt. Andere opties leiden de bestuurder af. Bijvoorbeeld heeft bijna iedere moderne auto standaard Spotify en Whatsapp in het multimediasysteem. Dit kan uitgeschakeld worden.
Nee, dit kunnen wij niet. Steker nog, ons brein is niet gemaakt om op een hogere snelheid dan +/- 40 km/u zich te verplaatsing. Daarom is het ook zo belangrijk om een defensief en anticiperende rijstijl te hebben. Dan vraag je je af: “Waarom kunnen we ons dan toch een stuk harder verplaatsen (denk aan 100 km/u)?”. Dit heeft te maken met de opbouw van onze infrastructuur. Wanneer je dit een interessant onderwerp vindt kan verkeerspsychologie Adriaan Heino verdieping geven.
ADAS(Advanced driver-assistance systems) rijhulp systemen zoals adaptive cruise control of lane departure warning zijn belangrijke tools om het verkeer verkeersveiliger te maken. De uitleg en gebruik van deze tools hebben een enorme prominente rol in al onze oplossingen. In de masterclass werd een van de eerste ADAS-systemen al aangehaald: ABS. Deze kennen we bijna allemaal maar bijna niemand weet echt wat het doet en hoe het werkt en voelt.