Bij Greif Europoort, Rigid Industrial Packaging is het aantal ongevallen de afgelopen jaren gedaald. Deze daling in het aantal ongevallen heeft vooral te maken met de verandering in het gedrag van de medewerkers. Marco Berkelaar, S&Q Supervisor bij Greif: “Vonden de medewerkers in de productie het tien jaar geleden nog je eigen probleem als je niet veilig werkte, nu spreken ze elkaar er op aan. Op een positieve manier. Met een grap bijvoorbeeld. En het werkt.” VeiligheidNL ontwierp voor Greif een programma op maat om veilig werken bij de medewerkers tot norm te maken.
“Veiligheid staat bij ons op nummer 1”, aldus Berkelaar. We besteden hier dagelijks aandacht aan. We hebben een paar jaar geleden de hele productielijn verbouwd. Alles is nu voorzien van de nieuwste veiligheidssnufjes.” Aan de techniek zal het dus niet liggen. Wel ziet Berkelaar dat er nog steeds mensen zijn die ‘even snel iets willen doen’ en dan minder zorgvuldig zijn wat betreft de veiligheidsinstructies. Dat leidt dan, gelukkig slechts af en toe, tot kleine ongevallen. “Het gaat dus echt om gedrag, om willen, en daar werken we hard aan.” VeiligheidNL heeft Greif hier in 2013 en 2014 met een op maat gemaakt programma mee geholpen.
Berkelaar volgde zelf een training voor leidinggevenden bij VeiligheidNL. Dat beviel goed. Zo goed dat VeiligheidNL als vanzelfsprekend in beeld kwam toen er een programma voor de medewerkers werd gestart. “In 2014 hebben we op het bedrijf een dag georganiseerd met VeiligheidNL. Je moet je voorstellen dat er 100 man in de zaal zit, die eigenlijk helemaal geen zin hebben in de dag die komen gaat. De trainers van VeiligheidNL wisten dit om te buigen tot enthousiasme. Heel knap. Er werd gewerkt met acteurs. Dat vonden de mensen leuk. Ik zie dat tot op de dag van vandaag de grappen die die acteurs die dag maakten, door de productiemedewerkers worden herhaald. Het maakt het makkelijk elkaar op deze manier aan te spreken op onveilig gedrag.”
De grootste uitdaging zit er volgens Berkelaar in om medewerkers te stimuleren zich blijvend met veiligheid bezig te houden. “Zeker als er geen ongevallen gebeuren. Het is dan moeilijk om mensen toch continu aandacht te laten hebben voor de veiligheid. Daarom is die dagelijkse aandacht zo belangrijk.” Wat de grootste winst is geweest van het traject met VeiligheidNL? Dat is volgens Berkelaar duidelijk: “Veiligheid is nu geen individueel probleem meer, niet meer alleen ‘mijn probleem’. Het is echt een gezamenlijke verantwoordelijkheid, veilig werken een uitdaging voor hele afdeling. En vrijwel iedereen op de werkvloer voelt zich hier bij betrokken.”