Het terugdringen van het risico op spoedeisende hulp bezoek na een val is één van de ambities uit de nieuwe Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024. De nota, die recent is gepubliceerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, beschrijft de landelijke prioriteiten op het gebied van publieke gezondheid. Deze prioriteiten geven richting aan gemeenten voor de invulling van hun lokale nota.
Het is een stevige ambitie om het risico op spoedeisende hulp bezoek te verminderen, maar tegelijkertijd heel belangrijk. Op dit moment belandt er elke 4 minuten iemand van 65 jaar en ouder op de spoedeisende hulp na een val. In 2019 waren dat er totaal al 109.000. Door de vergrijzing neemt het aantal valongevallen bij ouderen de komende jaren alleen maar toe. In 2050 wordt een stijging van 47% verwacht.
Dat betekent werk aan de winkel. Effectieve valpreventie vraagt samenwerking op lokaal niveau en de gemeente en GGD kunnen hier een belangrijke rol in vervullen. Welke mogelijkheden hebben gemeenten om samen met partnerorganisaties valongelukken zo veel mogelijk te voorkomen en ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk, zelfstandig, thuis kunnen wonen? Welke partijen heb je hierbij nodig en hoe organiseer je dat?
Het webinar was op 1 oktober. Deze kun je terugkijken door op onderstaande knop te drukken. Door de live-kijkers is het webinar beloond met een dikke 8.
Tijdens de live uitzending gaat Wietske Hoekstra, consultant Valpreventie bij VeiligheidNL in gesprek met Annelies Krikke en Gregie Swinkels. Annelies is ervaren projectleider Valpreventie bij de GGD Amsterdam en neemt ons mee in het opzetten van lokaal valpreventiebeleid en hoe duurzame samenwerkingen tot stand komen. Gregie werkt aan het duurzaam opzetten van valpreventiecursussen in de gemeente Lingewaard. Er is tijd om tussendoor vragen aan hen te stellen.
• Rekenhulp: bereken voor uw gemeente / populatie of regio hoe vaak ouderen vallen, wat dat kost en wat preventie kan besparen en oplevert.
• Wat werkt in valpreventie: in dit rapport staan de meest recente inzichten over wat werkt in valpreventie bij thuiswonende ouderen.
• Lokaal Vitaal: dit digitale handboek neemt u stap voor stap mee om te komen tot een effectieve en integrale aanpak valpreventie
• Advies op maat: vraag een vrijblijvende offerte aan. Wij kunnen helpen om de lokale problematiek in kaart te brengen, adviseren over welke lokale professionals of partijen betrokken kunnen zijn bij valpreventie en welke interventies of programma’s het beste aansluiten bij de lokale praktijk.