Een belangrijke randvoorwaarde voor een geslaagde lokale aanpak voor valpreventie is een – liefst structurele - financiering. Ter inspiratie vindt u hieronder een aantal mogelijkheden die u kunt benutten om het financieren van valpreventie-activiteiten mogelijk te maken.
Let wel: Financieringsmogelijkheden zijn aan verandering onderhevig. Laat het vooral weten als u aanvullende informatie over dit onderwerp heeft! We zullen periodiek dit document updaten met nieuwe/aanvullende gegevens.
De cliënt is de grootste belanghebbende partij als het gaat over valpreventie. Het vragen van een eigen bijdrage voor een valpreventiecursus of huisbezoek is goed uit te leggen en draagt veelal positief bij aan het blijven volgen van een interventie. De hoogte van de eigen bijdragen die gevraagd wordt is zeer uiteenlopend.
Vergoeding groepsinterventies door zorgverzekeraar Een aantal zorgverzekeraars vergoedt vanuit het aanvullend pakket (deels) de kosten van valpreventie interventies. Voor de interventies Otago en In Balans heeft VeiligheidNL op een rij gezet welke verzekeraars wat vergoeden.
Kijk bij een valpreventie-aanpak met wie je allemaal kunt samenwerken en hoe je slim gebruik kunt maken van bestaande financieringsmogelijkheden. Een aantal voorbeelden:
Vrijwilligers Voor valpreventieprojecten zou u ook kunnen denken aan het inzetten van vrijwilligers. Bijvoorbeeld afgevaardigden uit de doelgroep, zoals familie en/of mantelzorgers. Zij zouden u kunnen helpen bij het doen van huisbezoeken, het helpen bij de werving, een ambassadeursrol vervullen, het brengen en halen van deelnemers, het helpen bij het koffie schenken of andere klusjes tussendoor, etc.
Een voorbeeld van slim samenwerken in de gemeente Amstelland vindt u op Loket Gezond Leven.
Vanuit de landelijke, regionale en lokale overheden worden diverse mogelijkheden aangeboden om kwaliteitsverbeteringen in de zorg te ondersteunen. Hieronder staan enkele wegen die bewandeld kunnen worden, indien u een beroep wilt doen op deze mogelijkheden.
Maak een Businesscase valpreventie Voor financiers van valpreventie-initiatieven – zoals overheidsinstanties – is het interessant om te weten wat valpreventie oplevert en welke investering daarvoor nodig is. Met de Rekenhulp Valpreventie van VeiligheidNL krijgt u inzicht in de kosten en baten van valpreventie. VeiligheidNL kan ook een analyse op maat voor u maken. Een businesscase valpreventie kan helpen om met een overheidsinstantie het gesprek aan te gaan over de bekostiging van valpreventie.
Gemeentelijke subsidie voor minder draagkrachtige groepen Veel gemeenten hebben collectieve contracten met zorgverzekeraars voor de kwetsbare en minder draagkrachtige groepen binnen de gemeente. Deze contracten worden veelal afgesloten vanuit de afdeling Werk & Inkomen. Als u zich gaat richten op deze specifieke doelgroep – de kwetsbare en tevens minder draagkrachtige ouderen – dan maakt u een goede kans op financiering vanuit deze subsidiemogelijkheden.
Gemeentelijke subsidie voor innovaties in de zorg Binnen een gemeente is het mogelijk om een innovatiesubsidie aan te vragen om een nieuw lokaal initiatief te financieren. Innovatiesubsidie van gemeente krijg je echter vaak alleen in de opstartfase van een project. Om valpreventie structureel in te bedden is het belangrijk om een meerjarenplan in te dienen en een duurzaam budget te bedingen.
Gemeentelijke subsidie als duurzaam budget Valpreventie overstijgt meerdere beleidsterreinen, namelijk: Zorg en Welzijn en Sport. Elk beleidsterrein kent haar eigen gemeentelijke begroting en aldus haar eigen subsidiemogelijkheden. Zo is er voor de aanpak van valongevallen bij ouderen een mogelijkheid binnen de WMO om deze subsidiebudgetten te bundelen. Door geldstromen uit verschillende budgetten te bundelen en te verleggen naar valpreventie ontstaat een duurzaam budget.
Preventiecoalities Een Preventiecoalitie is een subsidieregeling vanuit het ministerie van VWS om structurele samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten te stimuleren en activeren, specifiek op het gebied van preventie aangaande risicogroepen. Voor deze vorm van financiering dient u bij uw valpreventie-initiatief wel een zorgverzekeraar én een gemeente te betrekken. De zorgverzekeraar kan namelijk de subsidie aanvragen, in samenwerking met één of meerdere gemeenten. Kijk voor meer informatie en voorwaarden op Loket Gezond Leven.
Subsidies vanuit regionale en landelijke overheidsinstanties: Zijn bij uw valpreventie-initiatief meerdere zorgdisciplines betrokken, dan kunt u in aanmerking komen voor regionale of landelijke subsidies. De mogelijkheden daarvoor worden periodiek aangeboden via de websites van deze overheidsinstanties. Kijk hiervoor regelmatig op de websites van bijvoorbeeld FNO, ZonMW en Sportimpuls.
Bekijk hier de subsidiemogelijkheden.
Voorbeeld project: Ouderen in hun kracht Dit project betreft een samenwerking tussen ouderenadviseurs van een welzijnsinstelling, een fysiotherapeut en een buurtsportcoach. Ten behoeve van het verkrijgen van financiering hebben zij – in dit geval de buurtsportcoach – een actiekaart ingevuld; een subsidieaanvraag voor gemeenten. Van de verkregen subsidie wordt de projectleider betaald. De cliënt betaalt een eigen bijdrage voor de cursus.
Zorgverzekeraars hebben er veel baat bij als de zorgsector goed is georganiseerd en er kwalitatief goede zorg wordt geleverd. Om deze reden kunt u voor nieuwe initiatieven altijd met uw preferente zorgverzekeraar in gesprek gaan over financieringsmogelijkheden voor uw initiatief. Hieronder staan enkele wegen die bewandeld kunnen worden, indien u met uw zorgverzekeraar hierover in gesprek wilt gaan.
Maak een Businesscase valpreventie Voor financiers van valpreventie-initiatieven – zoals zorgverzekeraars – is het interessant om te weten wat valpreventie oplevert en welke investering daarvoor nodig is. Met de Rekenhulp Valpreventie van VeiligheidNL krijgt u inzicht in de kosten en baten van valpreventie. VeiligheidNL kan ook een analyse op maat voor u maken. Een businesscase valpreventie kan helpen om met een zorgverzekeraar het gesprek aan te gaan over de bekostiging van valpreventie.
Regionale Ondersteuningsstructuur (ROS) Indien u gaat samenwerken met een andere zorgdiscipline binnen de eerste lijn – bijvoorbeeld een diëtist of huisarts – kunt u ook bij een ROS een projectaanvraag indienen. De ROS-sen worden bekostigd door VWS, via de preferente zorgverzekeraar in de regio waar ze actief zijn. Deze organisaties zijn in het leven geroepen om zorgprofessionals in de eerstelijnsgezondheidszorg zo goed mogelijk samen te laten werken. Op deze manier wordt geprobeerd de eerste lijn zo goed mogelijk klaar te stomen voor de toenemende zorgvraag. De samenwerking wordt gestimuleerd door inhoudelijke zorgprojecten zo veel mogelijk te faciliteren, ook financieel. Meer informatie kunt u verkrijgen op de website ineen.nl.
Voorbeeld project: 'Kerkrade in Balans' Het project 'Kerkrade in Balans' wordt door meerdere partijen gefinancierd. Gemeente Kerkrade en de CZ groep financieren de projectstructuur en communicatie. De CZ Groep financiert daarnaast ook de cursussen ‘In Balans’ en de Meander Groep Zuid-Limburg (ZonMw) financiert de interventie ‘Zicht op Evenwicht’.
Download overzichten vergoedingen zorgverzekeraars 2021 Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de verschillende interventies (deels) vanuit het aanvullend pakket. Hieronder kunt u de verschillende overzichten downloaden: