Met het ouder worden neemt het risico op een val toe. Als we kijken naar de oorzaken van vallen, dan zijn we geneigd de schuld te geven aan een kleedje dat niet goed lag, een vloer die glad was of een traploper die los lag. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het niet alleen de omgeving is die de ‘schuld’ moet krijgen. Ook moet de vraag gesteld worden: waarom kon ik het verlies van balans niet herstellen, of waarom stapte ik mis? Vragen die dus veel meer met onszelf te maken hebben. Heeft u het gevoel dat u vaker dan voorheen wat wiebelig op de benen staat, vaker bijna struikelt of valt? Uw zorgverlener, zoals praktijkondersteuner van de huisarts, fysiotherapeut of ergotherapeut kan helpen uw valrisico in kaart te brengen. Zodat u gerichte adviezen kunt krijgen om uw valrisico te verlagen.
Zo lang mogelijk gezond blijven, zodat je voor jezelf kunt blijven zorgen. Dat wil toch iedereen? Een val kan dit in gevaar brengen. Gelukkig kunt u het risico op een val vaak voorkomen. Dit kan door aan de slag te gaan met uw conditie en door bijvoorbeeld zelf in huis aanpassingen te doen die een val kunnen voorkomen. In onderstaande brochure leest u hoe u dit kunt doen. Met de handige checklist controleert u of u zelf al de belangrijkste dingen doet om een val te voorkomen. Druk op download en de naam van de brochure verschijnt klein linksonder in uw scherm. Klik hierop en u krijgt de brochure groot in beeld.
Er zijn vele beweegprogramma's om onder leiding van een docent te werken aan uw mobiliteit. Uw zorgverlener kan u helpen om het beweegprogramma te vinden dat het beste bij uw situatie past. In onderstaand kaartje vindt u alle gecertificeerde valpreventie docenten.
Mevrouw de Vroed – de Vries over Samen Bewegen - valpreventie:
“Samen bewegen is motiverend én gezellig”
Waarom besloot u aan deze beweeglessen mee te doen?
“Tijdens een bezoek aan de huisarts vroeg de praktijkondersteuner of ik interesse had in een serie beweeglessen, gericht op valpreventie. Dat leek me niet verkeerd. Ik ben 86 jaar en kan vanwege glaucoom zeer slecht zien. Zo ver ik kan, ben ik actief, maar je moet altijd voorzichtig blijven. Ik was wel geïnteresseerd in praktische tips om vallen te voorkomen. Dat is toch een beetje voorzorg.”
Hoe heeft u de beweeglessen ervaren?
“Ik vond ze heel leuk. De dames die de lessen geven, doen het fantastisch. De oefeningen zijn echt afgestemd op ouderen, je doet ze staande vanachter je stoel of zittend. Voeten bewegen om wankelen tegen te gaan, rustig opstaan en weer gaan zitten of je hersenen en handen laten samenwerken: het zijn praktische oefeningen waar je echt iets aan hebt. De lessen zijn afwisselend en gaan in een rustig tempo, ook dat is prettig. Een vriendin van mij is inmiddels ook laaiend enthousiast. Samen bewegen is gezellig en motiverend.”
Doet u de oefeningen ook thuis?
“Ja zeker. Als ik bij het aanrecht sta, ga ik een paar keer even op mijn hielen en daarna tenen staan. Als ik vanuit de stoel opsta, blijf ik eerst een lange seconde staan voordat ik ga lopen. En als ik ga zitten, ga ik eerst met twee kuiten tegen de stoel staan. Zo blijf ik voorzichtig zonder dat het me veel moeite kost.”