In diverse ziekenhuizen zijn valpoliklinieken opgericht om de oorzaken van vallen te onderzoeken en adviezen te kunnen geven. Ook binnen lokale en regionale valpreventienetwerken zijn professionals hard bezig om multidisciplinaire valpreventienetwerken op te zetten. De samenwerking tussen deze twee is lang niet altijd goed vormgegeven. Heeft deze samenwerking dan ook een meerwaarde? En hoe moet deze eruit komen te zien? Om hier goed antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om te weten: is het ziekenhuis in mijn regio actief op het gebied van valpreventie en hoe gaan zij te werk?
Tijdens deze themabijeenkomst krijgt u informatie over de rol van ziekenhuizen en valpoliklinieken en voor welke cliënten deze een meerwaarde hebben. U leert hoe cliënten worden toe geleid naar een valpolikliniek, wat de valpolikliniek doet en op welke manier er zowel in het ziekenhuis, als met een lokaal valpreventienetwerk wordt samengewerkt.
Na de inloop met lunch komen de volgende onderwerpen aan bod:
De rol van de valpolikliniek in het valpreventienetwerk Mariëlle Emmelot-Vonk, geriater UMC Utrecht Er worden veel multidisciplinaire valpreventienetwerken opgezet. Vaak is dit een eerstelijns netwerk, maar het kan ook zinvol zijn om de tweede lijn te betrekken, zoals een valpolikliniek. De vraag is hoe dit het beste in het bestaande valpreventienetwerk ingebed kan worden; wanneer verwijs je naar een valpolikliniek, wat kun je verwachten en hoe zorg je dat de cliënt daarna weer goed wordt opgevangen in de eerste lijn?
Verdiepende sessies Het programma wordt vervolgd met twee verdiepende sessies over verschillende praktijkvoorbeelden van samenwerkingen tussen het ziekenhuis en lokale zorgprofessionals. In deze sessies zullen we samen in gesprek gaan rondom de vragen:
Deze bijeenkomst is interessant voor zorgprofessionals die zich in de praktijk en in het ziekenhuis bezig houden met valpreventie. Tijdens voorgaande bijeenkomsten waren o.a. de volgende disciplines vertegenwoordigd: fysiotherapeuten, ergotherapeuten, praktijkondersteuners, (wijk)verpleegkundigen, zorgcoördinatoren en beleidsmedewerkers. Deze bijeenkomst is ook interessant voor klinische geriaters, internisten ouderengeneeskunde en specialisten ouderengeneeskunde.
Vergadercentrum “Seats2meet”, Stationsplein 49, 3818 LE Amersfoort
De kosten voor deze bijeenkomst zijn 75,- euro exclusief btw. Ook is er een kortingsactie: Ontvang 20 euro korting als u zich direct opgeeft voor de themabijeenkomst over Innovatie en de valpreventiepraktijk op dinsdag 2 oktober 2018!
Deze korting wordt automatisch verrekend op uw factuur.