Het doel van het proefschrift was om de impact en preventie van valgerelateerde letsels bij ouderen te onderzoeken. Dit werd bereikt door te focussen op drie onderwerpen: de impact van valgerelateerde letsels en mortaliteit bij ouderen, de kosteneffectiviteit van valpreventie interventies en de voorwaarden voor een succesvolle implementatie van valpreventie in een wijksetting. Gemiddeld zochten 1 op de 8 Europese ouderen medische hulp na een valpartij (1990-2016). Tussen 1997 en 2016 stegen de aantallen valgerelateerde spoedeisende hulp (SEH) bezoeken, ziekenhuisopnamen en mortaliteit in Nederland flink. Maar, het aantal valgerelateerde ligdagen halveerde bijna in die periode.
De meerderheid van de valpreventie programma’s werd als kosteneffectief beschouwd. Programma’s waarbij huis- of medicatie aanpassingen werden gedaan, waren het meest kosteneffectief. Volgens een expert panel is de opsporing van ouderen met een verhoogd valrisico zeldzaam, worden weinig ouderen naar een valpreventie programma verwezen, en wordt follow-up na een programma nauwelijks aangeboden. Daarnaast zijn ouderen niet snel geneigd om deel te nemen aan valpreventie activiteiten.
De implementatie van beweegprogramma’s die twaalf weken lang werden aangeboden, liet zien dat een goede samenwerking tussen het onderzoeksteam en wijkverpleegkundigen belangrijk was bij de werving van deelnemers. Daarnaast zorgde frequente deelname aan het programma bij de deelnemers voor een betere perceptie van de gezondheid.