Het rapport “Zelf toegebracht letsel 2015-2019” geeft een goed beeld van het aantal Spoedeisende Hulp (SEH) bezoeken in verband met een (poging tot) zelfdoding over de periode 2015-2019.
Indeling slachtoffers Er is gekeken naar de trend, het aantal SEH-bezoeken, de risicogroepen, betrokken producten en recidieven. Hierbij is gebruik gemaakt van data van veertien ziekenhuizen die een representatieve steekproef vormen van ziekenhuizen in Nederland. In dit rapport zijn slachtoffers ingedeeld in de volgende categorieën: poging tot zelfdoding, waarschijnlijke poging tot zelfdoding, automutilatie, geen poging tot zelfdoding en onduidelijk. In de periode 2015-2019 vonden er in Nederland in totaal 77.400 SEH-bezoeken plaats in verband met zelf toegebracht letsel.
Poging tot zelfdoding In de periode 2015-2019 was bij bijna vier op de tien SEH-bezoeken binnen zelf toegebracht letsel sprake van een poging tot zelfdoding (28.400 SEH-bezoeken). Trendanalyses geven geen aanwijzingen dat er sprake was van een stijging of daling in het aantal pogingen tot zelfdoding over de afgelopen vijf jaar. Vrouwen zijn een risicogroep om in verband met een poging tot zelfdoding op de SEH-afdeling terecht te komen, met name in de leeftijd van 20 tot en met 29 jaar. Bij twee derde van de pogingen tot zelfdoding waren geneesmiddelen betrokken.
Recidieven Uit informatie van zes ziekenhuizen blijkt dat in die ziekenhuizen bij ongeveer 40 procent van alle SEH-bezoeken voor zelf toegebracht letsel het slachtoffer een recidivist is. Eén op de vijf slachtoffers die de SEH-afdeling bezocht in verband met een poging tot zelfdoding was een recidivist. De resultaten over recidive dienen met voorzichtigheid geïnterpreteerd te worden, omdat de cijfers gebaseerd zijn op informatie uit zes van de veertien ziekenhuizen.