Als je een vijver in de tuin hebt – of als er een vijver in de buurt is - dan kun je het volgende doen om ongelukken te voorkomen:
Rondom de vijver Je kunt het gevaar helemaal buitensluiten door de vijver te dempen. Maak er bijvoorbeeld (tijdelijk) een zandbak van. Als je de vijver niet wilt of kunt dempen, dan kun je de volgende maatregelen nemen om de vijver zo veilig mogelijk te maken:
In de vijver
Overgang land-water
Prettig, een zwembad in de tuin! Er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen om het zwemmen veilig te houden voor je kinderen. Deze gelden trouwens ook voor het geval de buren of vrienden een zwembad in de tuin hebben, of voor een zwembad bij je vakantiehuisje of hotel.
Tips
Beveiliging
Lekker spelen in en met water! Voor kinderen is een opblaasbaar zwembad in de tuin een groot feest. Voor ouders betekent het dat ze extra goed op moeten opletten, want kinderen glijden makkelijk uit over de gladde bodem van opblaasbadjes.
Maatregelen en tips Of je kind nu in een opblaasbadje of een privé-zwembad speelt, neem altijd de volgende maatregelen:
Veilig poedelen Het is verstandig om kinderen al op vroege leeftijd aan water te laten wennen, zodat spelen in een opblaasbad geen enkel probleem is . Een goede oefening is om je kind regelmatig door kruipdiep water te laten rondkruipen. Dit is een laagje water waarin je kind met gemak kan kruipen, zonder dat het met de mond onder water komt. Houd er rekening mee dat kinderen snel afkoelen in water. Let dus goed op tekenen van onderkoeling (blauwe lippen, rillen). Droog het kind dan af en doe het warme kleren aan.
Opblaasbadje kopen? Check of de bodem niet te glad is en dat het badje een stevige rand heeft. Je kind moet er al zittend tegenaan kunnen leunen.
In Nederland is veel water dat niet bedoeld is om in te zwemmen. Denk maar eens aan sloten en meren voor waterbeheersing, rivieren en grachten voor de scheepvaart en vijvers met een sierfunctie. Niet echt veilig voor volwassenen om in terecht te komen, laat staan voor kleine kinderen. Kinderen komen soms onbedoeld in het water terecht door een steile helling naar het water toe, een onregelmatige walkant, kroosvorming, een modderige helling of door gladde stenen.
Wat kunt u zelf doen? Verlies kleine kinderen niet uit het oog als u buiten bent.
Wat kunt u van de gemeente verwachten? Uw gemeente is verantwoordelijk voor de grachten, slootjes en meren in uw buurt. Zij zorgt er dus voor dat de waterdiepte zo ondiep mogelijk is, dat de overgang van land naar water duidelijk is (geen waterplanten die het hele wateroppervlak kunnen verbergen) en dat er trapjes bij steile kanten worden aangebracht om bijvoorbeeld uit de gracht te kunnen klimmen. Voor kleine kinderen schuilt er ook verdrinkingsgevaar in ondiep water. Als u wilt weten hoe het met de veiligheid van het open water bij u in de buurt is gesteld, neem dan contact op met uw gemeente.