Wat is er op warme dagen nou fijner dan lekker afkoelen aan het strand of bij een recreatiemeertje? Hou uw kinderen in de gaten en laat ze niet alleen het water ingaan. Zwemmen in open water is echt anders dan in een zwembad! De diepte is moeilijk in te schatten, omdat de bodem vaak niet te zien is. Door het vaak koude water kan er kramp ontstaan of onderkoeling. Vooral in zee onderschatten mensen nog wel eens de kracht van stromend water.
Ook al worden er allerlei maatregelen genomen om het verblijf aan zee of recreatieplas zo veilig mogelijk te maken, toch moet u als ouder altijd goed blijven opletten en uw kind niet uit het oog verliezen.
Tips Gaat u naar het strand, let dan op het volgende:
Meestal is het zwembad de plek waar we leren zwemmen. U zou verwachten dat kinderen hier veilig kunnen (leren) zwemmen. Toch komt het voor dat kinderen (bijna) verdrinken in een zwembad. Kinderen zijn druk, watervlug en zien geen gevaren. Daarom is het van groot belang dat u altijd een oogje in het zeil houdt, de juiste zwemhulpmiddelen gebruikt en de zwemvaardigheid van uw kind niet overschat.
Wennen aan water Het is verstandig om kinderen al op vroege leeftijd aan water te laten wennen. Eigenlijk kan dit al meteen na de geboorte, in het badje of onder de douche. En kan uw dreumes kruipen? Laat hem of haar dan regelmatig door kruipdiep water rondkruipen.
Juiste temperatuur Gaat u met uw baby naar het zwembad, informeer dan wat de watertemperatuur is. De temperatuur van het zwemwater moet in ieder geval 31,5 graden Celsius zijn. Een temperatuur van 33 graden Celsius is ideaal.
Zwemles en zwemdiploma Ons advies is om uw kind op zwemles te doen als hij/zij 5 jaar is. Uw kind is dan gewend om les te krijgen in een groep en heeft voldoende kracht. Een kind kan op zijn vroegst vanaf 4 jaar leren zwemmen. Een kind van 4 jaar leert echter over het algemeen iets langzamer zwemmen dan een kind van 5 of 6 jaar.
Waterveilig Ook al heeft uw kind een zwemdiploma, dan wil dat niet zeggen dat uw kind waterveilig is. U kunt kinderen tot en met zes jaar in ieder geval nog niet zelfstandig laten zwemmen. Zorg dat u altijd in de buurt blijft.
Overal in Nederland zijn er kindvriendelijke recreatiemeertjes te vinden, met een apart deel voor mensen die niet kunnen zwemmen. Hier neemt de diepte langzaam toe. Bovendien zijn de veilige oevergedeelten (daar waar de diepte geleidelijk toeneemt) een stuk aantrekkelijker dan onveilige gedeelten. Ook hebben deze plassen aparte faciliteiten voor surfers. En mocht er toch iets gebeuren, dan is de hulp snel ter plekke.
Hou tijdens een verblijf bij een recreatieplas het volgende in de gaten:
Op de stranden waar de reddingsbrigade is, wordt met vlaggen aangegeven of het veilig is om in zee te zwemmen. Houd deze vlaggen altijd goed in de gaten en zorg dat je weet wat de betekenis is.
Betekenis vlaggen:
Jonge kinderen die net hun zwemdiploma’s behaald hebben zijn nog niet waterveilig. Veel ouders zijn zich hier niet van bewust, ze denken: “De zwemdiploma’s zijn binnen, mijn kind kan zich redden”.
Kinderen tot en met zes jaar oud kun je in ieder geval nog niet zelfstandig laten zwemmen. Maar ook oudere kinderen die na het behalen van de diploma’s niet regelmatig zwemmen, kunnen niet zonder toezicht zwemmen.