Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op een verdrinking. Wist jij dat zij snel en ongemerkt kunnen verdrinken? Al in een laagje van 10 cm diep? Veel ouders weten niet dat kinderen zonder geluid verdrinken, en merken het niet op.
Dit zijn onze belangrijkste vier adviezen om verdrinking te voorkomen bij jouw kind van 0 t/m 4 jaar oud.
Als ik in de buurt ben van water (zoals een zwembadje, badkuip of vijver), dan…
Download hieronder het advies De 4 van Veilig in en om water:
Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op de Spoedeisende Hulp (SEH) te belanden door verdrinking. Met name kinderen van 1 en 2 jaar oud. In deze leeftijd kunnen kinderen nog niet zwemmen en zijn ze nog te jong om dat te leren. Ongelukken gebeuren vooral in en om huis; in een opblaasbaar zwembadje of een vijver, en soms in bad. Maar ook in buitenwater (bijvoorbeeld in een meer of sloot) komt het helaas regelmatig voor dat een kind (bijna) verdrinkt.
Kinderen van deze leeftijd kunnen snel en ongemerkt verdrinken, zelfs in een heel klein laagje water (van 10 cm diep). Ouders denken dat een kind gaat spartelen en schreeuwen als het kopje onder gaat, maar dat gebeurt niet. Ze zakken geluidloos onder water. Bij verdrinkingen van jonge kinderen blijkt vaak dat de ouders op dat moment even niet in de buurt van hun kind waren. Daardoor merkten ze het niet op. Daarom is het altijd belangrijk om toezicht te houden en je als ouder niet ‘even’ te laten afleiden.
Naast de 4 van Veilig in en om water hebben we nog een aantal tips voor je, voor de veiligheid van jouw kind in de buurt van water:
Deze voorlichting is tot stand gekomen vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid, in samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid.