Het is van belang dat je een kindveilig huis hebt. Lees hieronder alles over de hulpmiddelen voor in huis en de huiskamer.
Val van de trap is één van de meest ernstige ongevallen. Het zijn met name kinderen van één en twee jaar oud die de meeste risico’s lopen. Onderschat jouw kind nooit in zijn ondernemingsdrang en neem tijdig maatregelen om ernstige valongevallen te voorkomen. Zodra een kind zelfstandig en goed kan lopen, is het belangrijk om samen met je kind te oefenen met traplopen.
Kind leren traplopen
Tips speciaal voor kinderen
Algemene tips
Traphekje Een traphekje maakt de trap voor dreumessen onbereikbaar, zodat ze er niet af kunnen vallen of op kunnen klimmen. Het is het beste om boven en onder aan de trap een traphekje te plaatsen. Plaats de traphekjes voordat je kind kan kruipen en haal ze pas weg als je kind goed gecoördineerd kan traplopen. En heel belangrijk: sluit het traphekje altijd!
Een traphekje maakt de trap voor dreumessen onbereikbaar, zodat ze er niet af kunnen vallen of op kunnen klimmen. Het is het beste om boven en onder aan de trap een traphekje te plaatsen. Plaats de traphekjes voordat je kind kan kruipen en haal ze pas weg als je kind goed gecoördineerd kan traplopen. En heel belangrijk: sluit het traphekje altijd!
Bij de keuze – of het zelf maken – van een traphekje zijn er een paar punten waar u op moet letten:
Een harmonicahekje (schaarhekje) is gevaarlijk, omdat:
Kasten, stoelen, tafels,… Het staat allemaal in ons huis, maar met kinderen in huis leren we er opeens anders naar kijken. Dan is het belangrijk dat een kind zich niet kan bezeren aan die scherpe hoek van de tafel.
Beschermhoekjes Vallen tegen een scherpe punt of hoek kan hard aankomen. Veel kinderen stoten zich ook aan de onderkant van allerlei hoeken, als ze voorbij ‘kruipen’. Bekijk de plaatsen waar het kind speelt eens vanuit kruiphoogte. Zo zie je goed welke uitstekende punten voor een kind gevaarlijk kunnen zijn. Misschien kan je scherpe punten en hoeken afronden. Is dit niet mogelijk dan zijn er voor elk soort punt wel bijpassende beschermhoekjes te vinden. Alle hoekjes zijn gemaakt van zacht kunststof.
Sommige zijn doorzichtig, andere zijn van wit ondoorzichtig materiaal gemaakt. Ook bestaan er hoekbeschermers die speciaal geschikt zijn voor glasplaten. De hoekjes kunnen met een onzichtbare lijm bevestigd worden. De lijm moet sterk genoeg zijn zodat de hoekjes niet snel los schieten of door kindervingers los gepeuterd kunnen worden. Maar als de kinderen groot genoeg zijn moeten de hoekjes verwijderd kunnen worden zonder de tafel te beschadigen. Beschermhoekjes zijn te koop bij doe-het-zelfzaken, babyspeciaalzaken en thuiszorgwinkels.
Raamdecoratie is een verzamelnaam voor gordijnen, jaloezieën, lamellen, etc. Deze raamdecoraties hebben vaak koorden om ze dicht of open te doen. Kinderen kunnen verstrikt raken in deze koorden.
De koorden die een gevaar vormen zijn de koorden die een lus vormen. Dit kan zowel in de koorden in de raamdecoratie (bijvoorbeeld tussen de lamellen) als de buiten koorden (waarmee je de raamdecoratie optrekt of laat zakken) voorkomen.
Kooptips
Gebruiktips
Als je thuis deuren met glas erin hebt - of veel ramen - pas dan op met kleine kinderen. Die kunnen tijdens het spelen in hun enthousiasme door een glazen ruit vallen, of ze zien het glas simpelweg niet en lopen of rennen dan gewoon door de ruit.
Soms gebeuren glasongevallen door bouwfouten. Dan is het glas te laag, met een te groot oppervlak of op een verkeerde plaats aangebracht. We noemen enkele veel voorkomende bouwfouten, die tot ongelukken kunnen leiden:
Je kan ervoor kiezen om ander, veilig glas te laten plaatsen op plekken in je huis die voor kinderen een risico vormen. Veiligheidsglas vermindert de risico’s aanmerkelijk. Beglazing noemen we veilig, wanneer breuk vrijwel uitgesloten is, of wanneer bij een breuk geen gevaarlijke scherven ontstaan. Tot veilige beglazing kunnen worden gerekend:
Gehard glas Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte. Bij breken valt het uit elkaar in kleine stukjes die geen diepe wonden kunnen veroorzaken. Gehard glas is dus ideaal om toe te passen op plaatsen waar glas snel kan breken, zoals tochtdeuren en buitenpuien. Omdat er na de breuk een gat ontstaat, moet gehard glas niet worden toegepast op plaatsen waar dat gevaarlijk kan zijn, zoals bij balustrades.
Gelaagd glas Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten, die met elkaar zijn verbonden door een transparante en onzichtbare tussenlaag van kunststof. Een voorruit van een auto is gemaakt van gelaagd glas. Het grote voordeel van gelaagd glas is dat er geen stukken uitvallen als het breekt. Die kunststof tussenlaag houdt alles bij elkaar. Gelaagd glas is dus wel veiliger, maar niet sterker dan gewoon glas. Gelaagd glas is aan te bevelen voor balkonruiten en op al die plaatsen waar er een grote kans bestaat dat iemand door het glas kan vallen.
Kunststof plaatmateriaal Kunststof plaatmateriaal kan ook als veilige beglazing dienen. Vooral policarbonaat leent zich hier goed voor: het is uitzonderlijk sterk en vrijwel onbreekbaar. Zelfs voor gebogen vlakken is het uitstekend te gebruiken. Kunststoffen zijn een uitstekende mogelijkheid op plaatsen in en om huis waar gehard glas niet veilig genoeg is, bijvoorbeeld balustrades.
Veiligheidsfolie Veiligheidsfolie komt niet in plaats van het gewone glas, maar wordt erop geplakt. Bij breuk van het glas worden de scherven net als bij gelaagd glas door de folie bij elkaar gehouden. Het grote voordeel van veiligheidsfolie is dat het in bestaande situaties kan worden aangebracht. Veiligheidsfolie moet worden aangebracht door een gespecialiseerd bedrijf.
Alternatieven Vind je de hier genoemde mogelijkheden wat al te ingrijpend, dan kan je het volgende doen:
Iedereen heeft wel eens met zijn vingers tussen de deur gezeten. Vrijwel geen kind wordt groot zonder deze pijnlijke ervaring. Meestal is het leed te overzien. Maar toch worden er nog elk jaar teveel kinderen op een Spoed Eisende Hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld voor een gekneusde of gebroken vinger. Een val uit een raam of van een balkon komt gelukkig veel minder vaak voor, maar de gevolgen zijn wel vele malen ernstiger.
Er bestaan meerdere veiligheidsproducten om dit soort ongelukken te voorkomen. Deze producten zijn o.a. verkrijgbaar bij doe-het-zelf-zaken.
Deurbuffer Met een deurbuffer kan een deur niet snel dicht slaan. Het product is eenvoudig boven aan de deurpost te monteren met behulp van vier schroeven. Alleen als de deur voorzichtig wordt gesloten, schuift de veer van de deurbuffer naar binnen. Bij het dichtgooien of dichtwaaien van de deur blokkeert de deurbuffer. Een nadeel van de deurbuffer is dat het alleen op binnendeuren werkt, buitendeuren zijn te zwaar.
Deurspleetbeveiliger Een deurspleetbeveiliger voorkomt dat kinderen hun vingers aan de scharnierkant van de deur beknellen. Het is een voorgevormde strip gemaakt van kunststof of aluminium die de spleet tussen de deurpost en de deur aan de scharnierkant helemaal afdekt, ook als de deur openstaat. De strip wordt met een kleefband of met schroeven aan de scharnierkant op de deurpost bevestigd. De strips zijn te koop in verschillende maten. De strip hoeft niet de hele deurspleet te bedekken. Het plaatsen van een strip vanaf de grond tot 1,20 m is voldoende, omdat op die hoogte de meeste beknellingen plaats vinden.
Deurklem Voor een deur die tijdelijk open mag blijven staan, is de deurklem een goede oplossing. De deurklem bestaat uit een metalen bladveer met aan de uiteinden twee blokjes of een flexibele kunststof wig. De deurklem is eenvoudig onder de geopende deur te plaatsen, waarna deze muurvast staat. De deur kan niet dichtvallen of worden dichtgedaan. Er kan dus niemand beklemd raken. De deurklem past op alle binnendeuren en tuindeuren waarvan de opening tussen vloer en deur kleiner is dan 3 cm.
Deurstop Voor een deur die op een kiertje mag blijven staan, is een deurstop een mogelijkheid. De stop (meestal gemaakt van zacht kunststof) wordt boven of aan de zijkant op de deur geplaatst en voorkomt dat de deur onverwacht dicht slaat. Hoe dichter de stop bij de scharnierkant wordt geplaatst, des te groter is de kier die open blijft.
Deurklink Als een kind een ruimte (bijv. een kelder) niet in mag, kan je de deurklink verticaal monteren. Zo kan een kind moeilijker bij de deurklink om de deur te openen. Ook zijn er deurklinken te koop die je alleen kan openen door een knop naar voren te duwen of in te drukken en tegelijk de klink naar beneden te duwen.
Goedkope snelle oplossingen voor de deur Als je de risico’s in de hand wilt houden, maar de aanschaf van deze producten te kostbaar of te ingrijpend vindt, dan is één van de volgende mogelijkheden misschien een oplossing:
Tips om vallen te voorkomen:
Raambeveiliging Een raambeveiliger voorkomt dat een raam verder dan 10 cm open kan. Genoeg voor wat frisse lucht en veilig voor een kind. De raambeveiliger wordt naast de bestaande raamsluiter gemonteerd. Ramen die van een raambeveiliger zijn voorzien, kunnen na het uitvoeren van een bepaalde handeling (die door kinderen niet of moeilijk is uit te voeren) ook helemaal open. Er zijn aparte raambeveiligers voor houten ramen, voor kunststof ramen en voor naar binnen of naar buiten draaiende ramen.
Raamsluiting met extra slot Naast de raambeveiliger zijn er ook gewone raamsluitingen met een extra slot in de handel die een kind vrijwel onmogelijk open kan krijgen. Om het raam te openen zijn namelijk twee handelingen gelijktijdig noodzakelijk. Dit soort raamsluitingen moet in plaats van de bestaande sluiting worden gemonteerd.
Raamhekje Lage ramen die geopend kunnen worden, kan je afschermen met een raamhekje. Dit voorkomt dat kinderen uit het raam kunnen vallen. Het hekje wordt gemonteerd tussen de beide kozijnen. Je kunt het hekje ook gebruiken om ramen af te schermen waar kinderen bij kunnen door ergens op te klauteren.
Balkonbeveiliging Om ervoor te zorgen dat een kind niet tussen de spijlen van het balkon door kan, mag de afstand tussen de spijlen niet meer zijn dan 10 cm. Is de afstand groter, bevestig dan een plexiglas of houten plaat voor de afscherming over de gehele lengte en hoogte. Je kan ook een stevig doek tussen de spijlen doorvlechten. Zorg ervoor dat het doek goed strak bevestigd wordt aan de spijlen. Let op dat er geen klimmogelijkheden op het balkon staan zoals plantenbakken, stoelen, etc.
Niet alle stopcontacten in huis hoeven beveiligd te worden. Beveilig stopcontacten op plaatsen waar het kind vaak komt én makkelijk bij kan. Dit zijn vooral de stopcontacten in de slaap- en woonkamer.
Beveiligen van stopcontacten kan op verschillende manieren (allemaal te koop bij doe-het-zelfzaken):
Afdekplaatjes Deze worden op het stopcontact vast geplakt of geklemd. Het afdekplaatje heeft een veermechanisme dat het plaatje meteen voor de openingen draait als de stekker uit de contactdoos wordt getrokken. De plaatjes hoeven dus niet verwijderd te worden, als je het stopcontact gebruikt.
Losse pluggen Losse pluggen worden in het stopcontact geplaatst. De pluggen kunnen met de nagel eruit gehaald worden of met behulp van de bijgeleverde zuignap of 'sleuteltje'. Je moet dus telkens na gebruik van het stopcontact de plug er weer in stoppen. De kans dat je dit een keer vergeet, is niet denkbeeldig. Daarom is deze manier van beveiligen met name geschikt voor stopcontacten die niet vaak worden gebruikt. Sommige losse pluggen zijn bovendien gemakkelijk door kinderen te verwijderen.
Kinderveilige wandcontactdozen Dit is de meest dure, maar ook de meest ideale manier van beveiligen. Bij een kinderveilige wandcontactdoos worden de openingen afgedekt door pennen die alleen maar wijken als op beide openingen tegelijk druk wordt uitgeoefend. Een kind zou dus in beide openingen tegelijk moeten prikken met ongeveer dezelfde druk. Koop een kinderveilige wandcontactdoos met KEMA-keur. Dat garandeert elektrische veiligheid.
Kasten, stoelen, tafels,… Het staat allemaal in ons huis, maar met kinderen in huis leren we er opeens anders naar kijken. Dan is het belangrijk dat de stellingkast niet omvalt, mocht je kind er onverhoopt inklimmen.
Meubelverankering Als een kledingkast of stelling niet in de muur verankerd is en een kind klimt erin, dan kan de kast of stelling voorover vallen, met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen, kan je een kast of stelling het beste aan de muur verankeren met metalen hoekstukken die in elke ijzerwinkel en doe-het-zelfzaak te koop zijn. De hoekstukken moeten aan de bovenkant van de kast of staander worden gemonteerd. Monteer ze nooit aan losse delen zoals planken. Gebruik grote pluggen bij het bevestigen van de ankers aan de muur. Dan schieten de ankers minder snel los als de muur of de kast gaat 'werken'. Dit is vooral het geval bij nieuwe muren en kasten. Veranker één stelling op twee plaatsen.