Spelen op een luchtkussen: zo hou je het leuk en veilig

De meeste kinderen spelen graag op een luchtkussen. Daarnaast is het ook goed voor ze! Het helpt ze om hun motorische en sociale vaardigheden te ontwikkelen, om hun grenzen te verleggen en risico's te leren inschatten. Maar hoe hou je leuk én veilig voor jouw kind? In dit artikel geven we je daar adviezen voor, wij noemen ze ook wel speelregels.

De populariteit van opblaasbare speeltoestellen groeit de laatste jaren hard, maar daardoor ook het aantal ernstige verwondingen dat kinderen oplopen bij het spelen. Terwijl deze ongevallen makkelijk te voorkomen zijn, zolang je je houdt aan een aantal regels.

Voornaamste oorzaken van verwondingen

Jaarlijks vinden er gemiddeld 2.200 bezoeken aan de spoedeisende hulp plaats na een ongeval op een luchtkussen. In de helft van de gevallen was sprake van een ernstige verwoning, zoals botbreuken, verzwikkingen of zelfs hersenletsel. Het ging hierbij vooral om kinderen in de leeftijd van 5 t/m 14 jaar. 

Deze ongevallen zijn eenvoudig te voorkomen. Uit diverse onderzoeken (internationaal en van VeiligheidNL) onder ouders blijken de voornaamste oorzaken:

  • Een kind komt in botsing met andere kinderen. 
  • Teveel kinderen spelen op een luchtkussen. 
  • Kinderen met veel onderling leeftijdsverschil spelen op een luchtkussen. 
  • Kinderen vallen in of uit het luchtkussen.

Dus hoe hou je het leuk en veilig?

Schoenen uit! Dat is de bekendste regel als het gaat om spelen op een luchtkussen. Maar er zijn er meer. Hieronder lees je ze allemaal!

Ik geef mijn kind de ruimte om vrijuit te spelen en treed alleen op als dat nodig is. Zo hou ik het leuk én veilig op het luchtkussen!

 

Poster speelregels

Download hieronder de poster, waarop we alle speelregels nog eens overzichtelijk in beeld hebben gebracht.

 

HOU HET LEUK. HOU HET VEILIG.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

In dit blog geeft onze expert Mieke je nog wat tips voor hoe je toezicht kunt houden én hoe je kinderen het beste kunt aanspreken op hun gedrag.

Naar blog

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.