Loopstoel en babybouncer: wel of niet gebruiken?

Denk je erover om een loopstoeltje of babybouncer te kopen voor je kind? Bedenk dat deze producten risico’s geven. Wij raden het dan ook af om deze producten te kopen. Wil je het toch aanschaffen? Lees dan de adviezen die we hieronder geven.

Een loopstoeltje en een babybouncer zijn allebei bedoeld voor kinderen die al wel goed kunnen zitten, maar nog niet kunnen lopen. In Nederland wordt het gebruik van een loopstoeltje echter afgeraden. Dit geldt ook voor veel andere landen wereldwijd. In sommige landen zijn loopstoeltjes zelfs verboden. Waarom? Omdat er veel ongelukken gebeuren met loopstoeltjes. Maar vooral omdat je kind zich het beste ontwikkelt in zijn eigen tempo, zonder een loopstoeltje te gebruiken.

Loopstoeltje

Een loopstoeltje is een stoeltje op wielen voor kinderen die al goed zelf kunnen zitten, maar nog niet kunnen lopen. Het kind wordt ondersteund om rechtop te zitten in een zitje dat gedragen wordt door een metalen of kunststof frame op zwenkwieltjes. Doordat het kind met de voetjes de grond raakt, kan het zichzelf voortbewegen. De meeste loopstoeltjes bestaan uit een zitgedeelte op een ronde ring met zes of acht wieltjes en een blad waarop eventueel speelgoed is aangebracht. Ze worden verkocht voor kinderen tussen de 6 en 14 maanden.

Wat kan er misgaan?

Wereldwijd gebeuren er veel ongelukken met loopstoeltjes. Veel van dit soort ongevallen geberen doordat:

  • Het kind met loopstoeltje van een trap af valt of het stoeltje kantelt.
  • Het kind in de loopstoel bij plekken kan komen die eerst onbereikbaar waren (zoals oven, kookplaten, snoeren en stopcontacten). Ook voorwerpen die hoger weg gezet zijn, zoals messen, koffie- en theepotten, zijn vaak opeens wel bereikbaar voor kinderen in loopstoeltjes.
  • Het kind met relatief hoge snelheid tegen muren, deuren of meubels botst.
  • Het loopstoeltje als een soort box wordt gebruikt. Het kind heeft meer vrijheid en het lijkt even veilig als in de box. Ouders laten hun kind dan al snel een tijdje alleen om zelf iets anders te gaan doen.

Vertraging in de loopontwikkeling

Naast al deze risico’s, kan een loopstoeltje een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken. Je kind leert in elk geval niet eerder lopen door het gebruik van een loopstoeltje. 

Vind je het interessant om meer te weten over de motorische ontwikkeling van je kind, lees dan dit blog.

Wil je toch een loopstoel aanschaffen?

Koop dan een loopstoeltje dat voldoet aan de huidige veiligheidsnorm (NEN-EN 1273: 2020). Nieuwe loopstoeltjes voldoen in bijna alle gevallen aan de geldende norm, maar in geval van tweedehands producten hoeft dit niet het geval te zijn.

De belangrijkste eisen uit de norm zijn:

  • Het loopstoeltje moet een mechanisme hebben dat voorkomt dat je kind met het stoeltje van de trap kan vallen. Dit kan bijvoorbeeld door het blokkeren van de wielen, zodra het stoeltje over een niveauverschil rijdt.
  • De hoogte van het zitje is minimaal 18cm boven de grond. Dit voorkomt dat een kind met de voeten onder de constructie van de loopstoel kan komen.

Babybouncer

Een babybouncer is een soort hangstoeltje voor baby’s die nog niet kunnen lopen. Een babybouncer is bedoeld voor kinderen die hun hoofd goed rechtop kunnen houden, maar nog niet kunnen lopen. De baby zit in een zacht stoffen stoeltje dat met een verende constructie aan het plafond of in de deuropening wordt opgehangen. Hij kan zich met zijn tenen afzetten tegen de grond en zo op en neer bewegen. Een babybouncer is niet gemaakt om mee te schommelen.

Wat kan er misgaan?

Het gebruik van een babybouncer is niet zonder risico’s. Bij babybouncers die in de deuropening bevestigd zijn, kan een kind tegen de deurpost botsen. Ook kan de bevestiging per ongeluk losgaan of het kind kan verstrikt raken in de touwen. En als de veren niet goed afgeschermd zijn, kunnen daar eventueel vingertjes tussen komen.

Waar let je op bij aanschaf en gebruik?

Er is een Europese veiligheidsnorm voor babybouncers (NEN-EN 14036). Let erop dat de babybouncer die je koopt, voldoet aan deze norm. Dit staat aangegeven op het product.
In deze norm is bijvoorbeeld geregeld dat de babybouncer altijd geleverd moet worden met een duidelijke gebruiksaanwijzing, waarin ook adviezen staan voor een juiste bevestiging van de babybouncer. Check of het deurkozijn/plafond stevig genoeg is om het gewicht van het kind te dragen.

En dan nog een paar tips voor gebruik van de babybouncer:

  • Blijf altijd bij je kind als het in de babybouncer zit.
  • Zorg ervoor dat alleen de teentjes de grond kunnen raken.
  • Gebruik de babybouncer niet om te schommelen.
  • Laat je kind niet in de babybouncer slapen.
  • Gebruik een babybouncer niet langer dan 20 minuten per dag.
  • Controleer iedere keer voor gebruik of de babybouncer goed bevestigd en vergrendeld is. Controleer ook de veer regelmatig.
  • Stop het gebruik zodra je kind kan lopen of als het zwaarder is dan 12 kg.

Alternatieven voor een loopstoeltje en babybouncer

Het beste is om een kind de ruimte te geven om in zijn eigen tempo de wereld te ontdekken. Leg je kind op een kleed of in de box, zodat het vrij kan bewegen. Een activity kleed of babygym is leuk als ze beginnen te grijpen. En later kun je duwkarretjes gebruiken als hulp bij het leren lopen.

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.