Ook bij binnen spelen is het belangrijk dat je op de veiligheid van het speelgoed let.
Speelgoed moet in Nederland aan de strenge eisen van de Warenwet voldoen. Koop je speelgoed online, weet dan dat webshops in de EU-lidstaten zich aan Europese regels moeten houden. Koop je via een webshop van buiten de EU-lidstaten dan zijn er andere eisen op het speelgoed van toepassing. Je weet dan niet hoe veilig het product is. Het verplichte CE-merk geeft trouwens geen garantie dat het speelgoed altijd volkomen veilig is. Het assortiment speelgoedartikelen is dermate groot en wisselt zo vaak en snel dat het zeker belangrijk blijft om het speelgoed voor aanschaf nauwkeurig te bekijken. Een aantal aspecten is hierbij van belang:
Ftalaten in speelgoed Hard PVC (plastic) kan zacht gemaakt worden door ftalaten (weekmakers) toe te voegen. Indien babyspeelgoed van zacht PVC, zoals rammelaars en bijtringen, ftalaten bevatten, kunnen tijdens het sabbelen op deze producten schadelijke stoffen vrijkomen die mogelijk kankerverwekkend zijn of nier- en leverproblemen kunnen veroorzaken. Ook kan er sprake zijn van mogelijke hormonale veranderingen die de vruchtbaarheid negatief kunnen beinvloeden. Daarnaast worden ze in verband gebracht met astma en allergieen.
Gevaarlijke ftalaten mogen tegenwoordig niet meer voorkomen in speelgoed en kinderwaren. Vooral speelgoed waar op gesabbeld wordt, wordt goed beschermd. Zie ook Wet- en regelgeving
Kleine onderdelen Kleine onderdelen, balletjes en zuignapjes kunnen bij jonge kinderen verstikkingsgevaar opleveren. Er zijn eisen voor kleine onderdelen en speciale eisen voor kleine ballen en zuignapjes. Speelgoed bestemd voor kinderen jonger dan 36 maanden mag geen kleine onderdelen bevatten. Er mogen ook geen kleine onderdelen vanaf getrokken kunnen worden of vanaf breken als het speelgoed valt. Deze eis houdt in dat losse onderdelen in elke richting groter moeten zijn dan 3,17 cm of dat langwerpige onderdelen langer zijn dan 5,71 cm.
Ballen en zuignapjes moeten aan andere eisen voldoen, omdat deze het bovenste gedeelte van de luchtpijp en het achterste gedeelte van de mond kunnen blokkeren.Hierdoor kunnen kinderen stikken. Alleen ventilatiegaten zijn niet voldoende om verstikking te voorkomen. Daarom moeten de ballen en zuignapjes zo groot zijn dat ze de luchtpijp niet kunnen blokkeren. Dit is groter dan 4,45 cm. Denk hierbij niet alleen aan zuignapjes aan speelgoed, maar ook aan bijvoorbeeld zonneschermen in auto's.
Knoopcelbatterijen Een knoopcelbatterij is een klein plat batterijtje in een metalen busje met dekseltje. Er bestaan verschillende soorten knoopcellen in diverse afmetingen. Dit soort batterijtjes wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt in elektronisch speelgoed. Als een kind per ongeluk een knoopcel inslikt, kan deze in de slokdarm blijven steken. Door aanraking met de vochtige slijmvliezen kan een elektrisch stroompje ontstaan en dit kan ernstige, soms zelfs fatale, schade aanrichten.
Daarom een dringend advies om knoopcelbatterijen niet te laten slingeren. Bewaar ze altijd buiten het bereik van (kleine) kinderen in de originele verpakking. Controleer bij het speelgoed van je kind regelmatig of de batterijtjes er niet uitgehaald kunnen worden. En gooi gebruikte batterijen direct weg als chemisch afval in de speciale batterijcontainers.
Magnetisch speelgoed Speelgoed met magneten vormt een relatief nieuw risico, omdat de magneten de laatste jaren kleiner en krachtiger zijn geworden, en bovendien gemakkelijker kunnen loslaten. Als kinderen van speelgoed losgeraakte magneten inslikken kunnen deze in het lichaam van het kind elkaar aantrekken en daardoor ernstig of zelfs dodelijk letsel (darmperforatie) veroorzaken. Dit kan dus alleen gebeuren indien meer dan één magneet (of één magneet en iets van metaal) ingeslikt wordt.
Kooptips
Gebruiktips
Er bestaat veel onduidelijkheid over de waarschuwing: niet bedoeld voor kinderen onder de 36 maanden of het symbool dat daar gelijk aan staat.
Deze waarschuwing is bedoeld voor speelgoed dat is bestemd voor kinderen ouder dan 3 jaar en een gevaar kan opleveren voor kinderen onder de 3 jaar. Bijvoorbeeld voor een bordspel dat slechts door oudere kinderen gespeeld kan worden maar waarbij de pionnen aantrekkelijk zijn voor kleine kinderen en die door hun grootte een verstikkingsgevaar op kunnen leveren. Maar er kunnen ook gevaren zijn die niet zo makkelijk te zien zijn, bijvoorbeeld chemische gevaren.
De waarschuwing is dus niet bedoeld voor speelgoed dat is bestemd voor kinderen jonger dan 3 jaar. Dit speelgoed moet altijd veilig zijn voor alle leeftijden. Doordat veel speelgoed ten onrechte is voorzien van de waarschuwing, verliest de waarschuwing zijn waarde en zal de consument er minder aandacht aan schenken. Om te bepalen of speelgoed bedoeld is voor kinderen jonger dan 36 maanden is er een Europees document opgesteld NPR-CR14379: Veiligheid van speelgoed; richtlijnen. De Engelstalige benaming is ´Guidelines: Classification of toys´. Dit document is te bestellen bij het NEN.
De NVWA heeft in 2006 een onderzoek laten uitvoeren naar de bekendheid, betekenis en het aankoopgedrag t.a.v. dit symbool op speelgoed.
Een babybouncer is een speeltoestel, gemaakt voor kinderen die hun hoofd goed rechtop kunnen houden, maar nog niet kunnen lopen. De baby zit in een zacht stoffen stoeltje dat met een verende constructie aan het plafond of in de deuropening wordt opgehangen. Hij kan zich met zijn tenen afzetten tegen de grond en zo op en neer bewegen. Een babybouncer is niet gemaakt om mee te schommelen.
Het gebruik van een babybouncer is niet zonder risico’s:
Een loopstoeltje is een speeltoestel voor kinderen die al goed zelf kunnen gaan zitten, maar nog niet kunnen lopen. De baby wordt ondersteund om rechtop te zitten in een zitje dat gedragen wordt door een metalen of kunststof frame op zwenkwieltjes. Doordat het kind met de voetjes de grond raakt, kan het zichzelf voortbewegen. De meeste loopstoeltjes bestaan uit een zitgedeelte op een ronde ring met zes of acht wieltjes en een blad waarop eventueel speelgoed is aangebracht. Ze worden verkocht voor baby's tussen de 6 en 14 maanden.
Wereldwijd gebeuren er veel ongelukken met loopstoeltjes. Veel van dit soort ongevallen gebeurt doordat:
Vertraging in de loopontwikkeling Daarnaast kan een loopstoeltje een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken. Een kind leert in elk geval niet eerder lopen door het gebruik van een loopstoeltje. VeiligheidNL raadt het gebruik van loopstoeltjes af. Alternatieven voor een loopstoeltje zijn de box, activity kleden/baby gyms en later duwkarretjes als hulp bij het leren lopen.
Wilt u toch een loopstoel aanschaffen, let dan op het volgende: Koop een loopstoeltje dat voldoet aan de huidige norm (NEN-EN 1273: 2005). Nieuwe loopstoeltjes voldoen in bijna alle gevallen aan de geldende norm, maar in geval van tweedehands producten hoeft dit niet het geval te zijn.
NEN-EN 1273: 2005 De belangrijkste eisen uit de norm zijn: