Kruik: zo gebruik je die veilig

Sommige pasgeboren baby’s hebben moeite om op temperatuur te blijven. Dan kun je een kruik gebruiken. Bij warm zomerweer hebben gezonde baby’s geen kruik nodig. Maar als het koud is, kan het prettig zijn om het babybedje even voor te verwarmen met een kruik. In dit blog beschrijf ik de verschillende soorten kruiken én hoe je een kruik het beste kunt gebruiken. 

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Er is een enorme keuze aan kruiken, die ik graag even met je doorneem. Maar eerst enkele algemene adviezen die voor alle soorten kruiken gelden:

Gebruiksadviezen voor alle soorten kruiken

  • Gebruik een kruik alleen om een babybedje voor te verwarmen. Haal de kruik uit bed als je je baby in bed legt. De huid van jouw baby kan namelijk snel verbranden als de kruik gaat lekken of tegen de baby aanrolt. 
  • Gebruik om elke kruik een kruikenzak.
  • Krijg je het advies om toch een kruik bij je baby in bed te leggen? Doe de kruik met kruikenzak dan in een hydrofiele luier of molton, en maak deze aan de zijkant van de kruik vast met een dubbele knoop. Leg de kruik met de knoop naar je baby toe. Zo zorgt de knoop ervoor dat de kruik op afstand blijft en niet naar je baby toe rolt.
  • Gebruik geen hoes in de vorm van een speelgoedbeest. Zo’n hoes nodigt kinderen uit om met de kruik te spelen.
  • Controleer bij elk gebruik of de kruik niet kan lekken.
  • Onderhoud de kruik goed en bewaar de kruik volgens de gebruiksaanwijzing.

Verschillende soorten kruiken voor een babybedje

De heetwaterkruik is de bekendste kruik, maar je hebt ook elektrisch oplaadbare kruiken, gelkruiken en pittenkruiken.

Heetwaterkruik

Een heetwaterkruik vul je met heet water (de naam zegt het al). Warm een gevulde kruik nooit op. De kruik kan hierdoor kapot gaan. Let er ook op dat de kruik niet lekt of versleten onderdelen heeft.

Een belangrijk aandachtspunt is het vullen van de kruik. Mag dit nu wel of niet met kokend water? Mijn advies is om de kruik niet met kokend water te vullen, maar met heet water uit de kraan. Gebruik alleen kokend water als de arts, verloskundige of kraamverzorgende dit nodig vindt.

Elektrisch oplaadbare kruik

Een elektrisch oplaadbare kruik verwarm je door de stekker in het stopcontact te steken. Controleer bij het kopen of een kruik automatisch uitgaat als de gewenste temperatuur is bereikt. Daarnaast moet de kruik in een zak zitten en veilig zijn, dus zonder scherpe randen en onbedekte elektrische onderdelen.

Gelkruik

Een gelkruik verwarm je in de magnetron. Tijdens het verwarmen wordt de gel in de kruik vloeibaar. Controleer bij het kopen of er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij zit. Het is namelijk belangrijk dat je de kruik niet te lang in de magnetron opwarmt, of op een te hoog vermogen. Na het opwarmen is het belangrijk dat je de kruik goed schudt, zodat de kruik overal even warm is. Controleer voor het gebruik of de kruik geen scheurtjes of andere beschadigingen heeft.

Pittenkruik

Een pittenkruik is een zak gevuld met bijvoorbeeld kersenpitten of lijnzaad. Opwarmen doe je bij voorkeur in de oven of op de verwarming, dus niet in de magnetron. De pitten blijven daarna lange tijd warm. Volg altijd de gebruiksaanwijzing! 

Blijf bij je baby als je een pittenkruik in het bedje legt. Een pittenkruik is namelijk zacht: als je baby met het gezichtje tegen de kruik in slaap valt, bestaat er kans op verstikking. Ook zijn er enkele gevallen bekend waarbij een kersenpittenkruik in brand vloog. Van kruiken met andere soorten pitten zijn geen gevallen van spontane ontbranding bekend. 

Ook voor een pittenkruik geldt: controleer of er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij zit. En controleer voor het gebruik of de kruik geen losse naadjes of andere beschadigingen heeft. Maak de kruik af en toe een beetje vochtig, zodat de pitten niet uitdrogen.

De 4 van Veilig slapen: de belangrijkste adviezen om jouw baby veilig te laten slapen

Lees onze adviezen

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.