Een veilig babybedje opmaken

Hoe pak je dat aan?

Ben je aan het eind van je zwangerschap? Dan wordt het tijd om de laatste dingen in orde te maken voor de komst van je baby. Eén van die laatste klusjes is het opmaken van het babybedje. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Ik neem het stap voor stap met je door!

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Voor een veilig babybedje zijn deze dingen heel belangrijk:

  • Zorg dat je baby het niet te warm heeft.
  • Maak het bedje kort op, leg je baby met de voetjes bij het voeteneind.
  • Leg geen kussenachtige producten in het bedje, zoals een babynestje, zijligkussentje of grote knuffels.

Zo maak je een bedje op voor jouw pasgeboren baby

Je begint met een leeg bedje, met lattenbodem en zonder matras.

In 5 stappen naar een veilig babybedje

Overzicht uitklappen
1. Onder het matras

Wil je de onderkant van het matras beschermen? Dan kun je een matrasbeschermer of matrasonderlegger op de bedbodem leggen.

2. Matras

Leg nu het matras in het bedje. Het matras moet goed in het bedje passen. Er mag geen ruimte zitten tussen de zijkanten van het bedje en het matras. Het matras moet vlak en stevig zijn, zodat je baby niet in een kuil ligt. En als je kindje iets groter wordt, mag het niet onder het matras terechtkomen.

3. Molton hoeslaken

Je verwacht het misschien niet, maar ook baby’s kunnen zweten. Gebruik daarom een molton hoeslaken om zweet op te vangen. Zorg ervoor dat het molton hoeslaken strak om de matras heen zit. 

Gebruik liever geen molton hoeslakens die geen water doorlaten. Deze hoeslakens laten ook minder goed lucht door en zijn daarom snel te warm voor je baby. Ook kan je kindje minder goed ademen als het per ongeluk op de buik terechtkomt, met het gezichtje tegen het matras. 

Wil je toch een hoeslaken gebruiken dat geen water doorlaat? Leg het hoeslaken dan niet onder het hoofdje van je kind. 

4. Hoeslaken

Doe na het molton hoeslaken nog een gewoon hoeslaken om het matras heen. Zorg ervoor dat ook dit hoeslaken strak om het matras heen zit.

5. Laken en deken

Maak het bedje op met een lakentje en deken, dat biedt goede ventilatie. Maak het bedje kort op. Dit betekent dat de voetjes van je baby bijna tegen het voeteneinde liggen en het beddengoed tot de schouders komt. Stop het laken en de deken goed onder het matras aan de zijkanten en bij het voeteneinde.

Een babydeken kan van katoen, wol of synthetisch materiaal zijn

Vaak wordt gezegd dat een babydeken van katoen moet zijn. Wij hebben samen met TNO-Textiel onderzocht of dit klopt. Dat blijkt niet zo te zijn. Het maakt niet uit waarvan het dekentje is gemaakt. Het belangrijkste is dat je het bedje kort en strak opmaakt. Je kindje kan dan niet met het hoofd onder de dekens terechtkomen, waardoor je kindje het te warm krijgt of moeite krijgt met ademhalen.

Voor alle dekens geldt: hoe dikker, hoe warmer

Of een dekentje warm genoeg is voor je kind, hangt natuurlijk af van de temperatuur in de babykamer. Maar ook de dikte van de deken is belangrijk: hoe dikker, hoe warmer. Let niet te veel op het gewicht van de deken. Synthetische dekens (zoals fleece dekens) kunnen bijvoorbeeld lichter zijn dan katoenen of wollen dekens, maar ze zijn net zo warm!

Gebruik een babyslaapzak als je baby meer gaat bewegen

De eerste paar weken beweegt je baby nog niet in bed. Maar na enkele weken begint je baby te trappelen met de beentjes. Zo kan je baby zich verplaatsen in bed. Dat is het moment om een babyslaapzakje te gaan gebruiken. Een laken en een deken is dan niet meer nodig. Lees meer over de voordelen van de babyslaapzak.

Zorg dat het bedje niet te warm wordt

Beddengoed is bedoeld om je kindje warm te houden als het slaapt. Maar té warm kan gevaarlijk zijn. Een tweede deken is bijna nooit nodig. De warmte wordt bepaald door de temperatuur in de slaapkamer in combinatie met het beddengoed (kleding, slaapzak en eventueel een deken). Slaapzakken en dekens hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade) die aangeeft hoe warm ze zijn. Vanuit de wetenschap is het advies om een baby niet warmer toe te dekken (bij een kamertemperatuur van 16-18 graden) dan een TOG-waarde van maximaal 4.0. Dit houdt in dat de waarde van de kleding, de slaapzak en eventueel een deken en laken bij elkaar opgeteld wordt. Samen mag dit niet meer dan 4.0 zijn.

Je kunt makkelijk controleren of je baby het te warm of te koud heeft. Voel met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt het nekje lauw? Dan heeft je baby het niet te warm of te koud. Een gezonde baby krijgt het niet zo snel te koud in een normaal verwarmd huis. Een goede temperatuur voor de babyslaapkamer is 16 tot 18 graden.

Zo krijgt je baby het niet te warm

  • Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Als je dat toch doet, kan je baby het snel te warm krijgen.
  • Heeft je baby koorts? Kleed je baby dan niet extra warm aan. Baby’s die zweten, hebben het al erg warm. Dek je kind minder warm toe of verlaag de temperatuur in de kamer.
  • Zorg voor goede ventilatie in de kinderkamer.
  • Gebruik geen schapenvacht of lamsvacht in een wieg of ledikant. Je baby kan er met het gezicht in komen te liggen. Ook is een schapenvacht erg warm. Dat kan ervoor zorgen dat je baby het te warm krijgt.
  • Gebruik geen zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare laag. Wil je dit toch gebruiken? Leg het zeiltje of de hoes dan niet onder het hoofdje van je kind.

Wat hoort niet in een babybed thuis?

Je kunt veel spullen kopen voor in een babybedje, die er leuk uit zien maar niet nodig zijn. Vaak zijn ze zelfs onveilig. Ik neem de belangrijkste even met je door.

Geen dekbed

Gebruik de eerste 2 jaar geen dekbed. Een dekbed is veel te warm voor een jong kind (zie Veel gestelde vragen, vraag 2). Ook kun je een dekbed niet goed instoppen. Kinderen kunnen door hun getrappel en gewoel in de hoes terechtkomen. Dit is gevaarlijk, omdat ze kunnen stikken.

Geen kussen

Een hoofdkussen is voor een jong kind niet nodig en kan gevaarlijk zijn. Als een kind met het gezichtje tegen het kussen aan komt te liggen, kan het minder goed ademhalen of krijgt het niet genoeg frisse lucht. In het ergste geval kan je kind stikken. Daarom adviseren we om voor kinderen jonger dan 2 jaar geen kussens te gebruiken.

Dit geldt ook voor alle soorten kussentjes die voor baby’s van 0 tot 18 maanden worden aangeboden om een plat of scheef hoofdje te voorkomen. Er is geen bewijs dat dit helpt, maar het kan wel gevaarlijk zijn voor je baby. Niet gebruiken dus!

Geen hoofdbeschermer

Een hoofdbeschermer maak je vast aan de spijlen van het kinderbedje. Een hoofdbeschermer staat gezellig, maar is niet nodig. Je kind zal zich niet pijn doen aan de spijlen. Een hoofdbeschermer kan zelfs gevaarlijk zijn. Er zijn genoeg verhalen van ouders die hun kind in bed vonden met het gezicht tegen de hoofdbeschermer aan. Of met het hoofd tussen de hoofdbeschermer en de spijlen van het bed. Niet kopen dus!

Geen bedverkleiner

Een bedverkleiner leg je halverwege een kinderbedje om het bed in te korten. Dat ziet er leuk uit, maar is niet veilig. Bedverkleiners zijn zacht als een kussen. Als je baby met het gezicht tegen de bedverkleiner aan komt te liggen, kan het minder goed ademen. Gebruik dus liever geen bedverkleiner.

Geen zijligkussens

Veel ouders willen hun kindje vastleggen op de zij. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het kindje geen afgeplat hoofdje krijgt. Of om ervoor te zorgen dat het kindje niet naar de buik kan rollen. Maar net als bedverkleiners zijn zijligkussens zacht als een kussen. En dat is niet veilig. Daarom raad ik ook af om zijligkussens te gebruiken. Er zijn andere manieren om ervoor te zorgen dat je kindje geen afgeplat hoofdje krijgt. Lees het in dit artikel.

Tegen de muggen: gebruik een klamboe

Een klamboe is een net dat muggen tegenhoudt. Je hangt een klamboe om een babybedje heen. Er zijn veel verschillende klamboes te koop. Let op dat er geen losse draden of koordjes aan de klamboe hangen en dat je goed door de klamboe heen kunt ademen. Mijn belangrijkste advies: maak de klamboe altijd goed strak om het bedje vast. Zo zorg je ervoor dat je kind er niet bij kan en niet verstrikt kan raken.

De 4 van Veilig slapen

Ben je benieuwd naar meer tips en adviezen die slapen veiliger maken voor jouw baby’tje? Bekijk dan De 4 van Veilig slapen.

Naar de adviezen

Doe de slaaptest!

Ben je zwanger? Of heb je een baby jonger dan 3 maanden oud? Doe dan de slaaptest!

Naar de test

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.