De eerste drie tot zes maanden, totdat je kind beweeglijker wordt, is een wieg een veilige slaapplek voor je kind. Zodra je kind gaat omrollen, is het tijd om over te stappen naar een kinderledikant.
Kooptips
Matrasbeschermer met een ventilerende toplaag Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur. Er zijn hiervan veel verschillende merken en typen op de markt. Lees er hier alles over.
Een co-sleeper is een wiegje dat gebruikt kan worden als losstaande wieg, maar het kan ook als aanschuifbedje aan het bed van de ouders bevestigd of aangezet worden. Tussen het ouderlijk bed en de co-sleeper zit een opstaande zijde, die de moeder kan laten zakken als de baby gevoed moet worden. Een mooie, praktische oplossing om je baby de eerste maanden dichtbij te hebben, maar wel veilig in zijn of haar eigen bedje.
Verschillende co-sleepers Bij de meeste co-sleepers is het mogelijk om de opstaande zijkant die grenst aan het ouderlijk bed omlaag te klappen op het moment dat je de baby wilt voeden. Er zijn zelfs co-sleepers waarvan de zijkant kan worden opengeklapt en als brugfunctie tussen wieg en ouderlijk bed kan worden gebruikt. Bij het gebruik van een co-sleeper is het belangrijk dat als moeder en kind gaan slapen, de zijwand van het babybedje weer volledig omhoog gezet wordt. Zo voorkom je dat de baby in het grote bed rolt, in de spleet tussen de matrassen terecht komt of dat het beddengoed van de ouders in het babybedje komt.
Koop- en gebruikstips Een co-sleeper/aanschuifbedje moet aan dezelfde eisen voldoen als een normale wieg, dus ventilerende bedbodem en zijwanden, goed passend matras en geen kussenachtige bekleding. Aanvullend gelden een aantal extra punten om op te letten.
Een co-sleeper is geen noodzakelijk product. Ouders kunnen ook prima een normaal wiegje of ledikant op de ouderlijke slaapkamer plaatsen in de eerste maanden na de geboorte. Wat niet verstandig is om te doen, is het verwijderen van één zijde van een gewoon kinderledikant en dit ledikant vervolgens als aanschuifbedje gebruiken. Dit omdat je dan geen zijwand meer hebt die je kunt sluiten na het voeden.
Een ledikant is een veilige slaapplek voor kinderen tot ongeveer 2,5 jaar. Wil je eerst een wieg gebruiken, dan zal je na ongeveer drie maanden (zodra het kind beweeglijk wordt) over moeten stappen op een kinderledikantje. De keuze in kinderledikanten is groot en daarom zetten we een aantal zaken op een rijtje die bij aanschaf en gebruik van een ledikant van belang zijn. Ook al moeten de ledikantjes aan bepaalde eisen voldoen, het blijft belangrijk om ook zelf het bedje goed te bekijken. Dat geldt zeker als je een tweedehands bedje koopt of er zelf een maakt. We noemen hieronder de belangrijkste punten.
Afmeting
Afwerking
Bodem
Zijwanden
Denk ook aan de volgende zaken! Als je rond de derde maand een ledikant voor je kind koopt, kun je je nog niet voorstellen dat je kind in een jaar tijd zo behendig en ondernemend zal zijn dat het uit zijn bedje kan klimmen. Voorkom vervelende ongelukken door alvast met die snelle ontwikkeling rekening te houden.
Stapelbedden of hoogslapers worden vaak aangeschaft als een kind uit zijn eerste bedje is gegroeid. Kinderen zijn dan vaak rond de 2,5 jaar, of ongeveer 90 cm lang. Maar ook oudere kinderen kunnen in een stapelbed of hoogslaper slapen. Uiteraard is de kans op ernstig letsel groter bij een val uit een hoog bed dan bij een laag bed. Het is daarom belangrijk er goed op te letten of een hoog bed hiertegen beschermt. Laat kinderen jonger dan 6 jaar niet in het bovenste bed van een stapelbed of in een hoogslaper slapen.
Praktische tips
Een babynestje is letterlijk een nestje met een opstaande en gewatteerde rand, waarin je je baby neerlegt. Een babynestje creëert een geborgen plekje.
In principe is er niets mis met het product als het op een veilige manier gebruikt wordt. En veilig betekent in dit geval, onder toezicht. Wil een ouder de pasgeboren baby een beschut plekje geven op een kleed of in de box, dan kunnen ze overdag een babynestje gebruiken, mits ze de baby in de gaten houden.
Babynestje als slaapplaats Helaas wordt het babynestje door veel fabrikanten en winkeliers aangeprezen als slaapplaats. Er wordt letterlijk gezegd “leg het nestje in het wiegje of het bed van de ouders en de baby ligt veilig tussen de zachte randen van het babynestje”. Maar die zachte randen zijn nu juist het probleem! Als de baby met het hoofdje opzij draait of begint te rollen kan het met het mondje en neusje tegen deze zachte rand aankomen en daardoor minder goed ademhalen.
Babynestje zelf maken Naast dat fabrikanten babynestjes aanbieden, biedt het internet ook genoeg voorbeelden en patronen om een babynestje zelf te maken. Ben jij van plan om een babynestje zelf te gaan maken? Lees dan eerst zorgvuldig ons advies met betrekking tot de veiligheid van een babynestje.
Ons advies Ons advies voor het gebruik van een babynestje:
Co-sleeper / bednest Een co-sleeper, of ook wel aanschuifbedje of bednest (merknaam) genoemd, is niet hetzelfde als een babynestje. Hierboven op deze pagina lees je meer over de co-sleeper.
Waar vroeger enkel de keuze lag tussen een box of een kleed op de grond, zijn er tegenwoordig veel soorten hangmatten op de markt waar baby's, die nog niet zelfstandig kunnen zitten, ingelegd kunnen worden.
Wat is een babyhangmat? Een babyhangmat is een vormloze doek die in de box of ledikant kan worden gehangen of op een bijgeleverde standaard. Als de kinderen wat ouder zijn, kan de hangmat ook aan twee haken worden gehangen of tussen twee bomen worden gespannen. De hangmat kan bestaan uit een net of een doek, al dan niet met spreiders (latten die aan de uiteinden van het doek zitten om het doek open te spreiden). Als je een hangmat in de box hangt is het geen probleem om je kind er even in te laten rusten, maar gebruik de hangmat niet als slaapplaats.
Aandachtspunten bij het gebruik van een babyhangma Een hangmat kan heerlijk zijn voor een baby. Het is geen probleem om een baby een paar keer per dag onder toezicht even in een hangmatje te leggen, let hierbij wel op de volgende aandachtpunten:
Hoe lang kan mijn baby in een hangmat liggen? Als richtlijn adviseren we om een baby niet langer dan 2 uur per dag in een gekromde houding te laten zitten. Tel hierbij de tijdsduur in de babyautostoel, maar ook in de kinderwagen en thuis als de baby nog ligt te slapen na een autorit, op bij de tijd die een kindje doorbrengt in een stoeltje of hangmat. Leg jonge baby’s zoveel mogelijk plat neer, op een kleed op de grond of in de box. Voor een baby geldt, hoe platter hoe beter! Dus:
Kooptips babyhangmat
Gebruikstips babyhangmat
Een campingbed is handig: niet alleen tijdens een vakantie op de camping maar bijvoorbeeld ook voor een logeerpartijtje. Dit bedje is niet bedoeld als permanente slaapplaats, daarvoor is het niet stevig genoeg. Een campingbed is meestal gemaakt van een metalen frame met een rechthoekige kuip van textiel of plastic. In winkels voor outdoor-recreatie zijn daarnaast verschillende typen kampeerbedjes te koop, speciaal voor de tent of caravan.
Gebruiktips
Ben je op bezoek bij vrienden of familie en heb je er geen rekening mee gehouden dat het wel eens laat kon worden? Dan zijn er een aantal alternatieven om je kind veilig te laten slapen. Zorg er wel voor dat je in de buurt blijft om een oogje in het zeil te houden!:
Je baby veilig buiten laten slapen, kan dat? Jazeker! Er bestaan zelfs speciale buitenbedjes waar een baby zowel in de winter als zomer in kan slapen. Dat zijn houten 'buitenslaaphuisjes', waarin precies een matrasje past. Aan de voorzijde is het voorzien van horrengaas waardoor er geen insecten, katten en honden bij de baby kunnen komen. Deze buitenbedjes hebben het buiten slapen bij kinderdagverblijven mogelijk gemaakt. Inmiddels maken meerdere kinderdagverblijven gebruik van de buitenslaaphuisjes. Naast de kinderdagverblijven worden deze buitenbedjes ook te huur aangeboden aan particulieren. De buitenslaaphuisjes moeten net als een gewoon ledikant voldoen aan het Warenwetbesluit kinderbedden en –boxen.
Tips voor het buiten laten slapen van jouw baby
Het uit bed vallen is één van de meest voorkomende ongelukken die in de kinderkamer gebeuren. Elk jaar belanden hierdoor veel kinderen in het ziekenhuis. De risicoleeftijd ligt tussen 0,5 en 4 jaar.
Een babyslaapzak maakt het moeilijker voor uw kind om uit bed te klimmen. Maar wanneer dit niet meer helpt, zijn er een paar mogelijkheden om het vallen uit bed te voorkomen:
Ook als uw kind eenmaal zelf – veilig – uit bed kan komen, moet u op een paar punten letten:
Bedhekje Een bedhekje voorkomt dat jonge kinderen uit bed vallen. Het bestaat uit een frame met twee of drie horizontale buizen of een frame bespannen met gaas. Het frame wordt los onder het matras doorgeschoven en door het gewicht van het kind op zijn plaats gehouden.
Let op: deze bedhekjes zijn niet geschikt voor hoogslapers en stapelbedden. Het bedhekje ligt namelijk los onder het matras en wordt door het gewicht van het kind op zijn plaats gehouden. Als uw kind omhoog klimt en zich aan het losliggende hekje vasthoudt, kan het vallen doordat het hekje losschiet. Voor hoogslapers en stapelbedden geldt dat er altijd een stevig hekje in de constructie van het bed moet zijn opgenomen.