Een reddingsvest is een vest met een kraag om de nek, gemaakt om verdrinking te voorkomen. Het draait een drenkeling op de rug, zodat de mond en neus boven water blijven. Zelfs een bewusteloos persoon kan er niet mee verdrinken. Je kunt al reddingsvesten kopen voor kleine baby's van 2 à 3 maanden. Er bestaan ook drijfhulpmiddelen, vroeger zwemvesten genoemd.
Verwar een reddingsvest niet met een zwemvest. Zwemvesten hebben niet het vermogen om mensen op de rug te draaien. Doe je kinderen alleen een zwemvest om als ze al kunnen zwemmen en op beschut water zijn waar snel hulp aanwezig is. Als je je kinderen op een boot meeneemt, zorg er dan voor dat ze reddingsvesten dragen.
Gebruik een reddingsvest niet in de volgende situaties:
Als je een reddingsvest voor je kind koopt, neem hem of haar dan mee en pas het aan. Koop een reddingsvest nooit 'op de groei'. Het vest moet goed passen, wil het goed functioneren. Een goed reddingsvest heeft een harnas of kruisband anders schiet het vest uit als men in het water valt. Test het vest eventueel samen met je kind, bijvoorbeeld in het zwembad. Valt je kind later 'echt' in het water, dan is de kans dat hij of zij echt in paniek raakt een stuk kleiner.
Reddingsvesten zijn er in drie categorieën van drijfvermogens. Welk reddingsvest je koopt, hangt af van het soort water dat je op gaat, wat je gaat doen en welke kleding je kind draagt. Het drijfvermogen wordt uitgedrukt in N (newton). Hoe hoger het getal, hoe meer drijfvermogen het vest heeft en des te beter het hoofd boven water wordt gehouden.
Voor alle zwemhulpmiddelen gelden andere veiligheidseisen. VeiligheidNL en de Consumentenbond zetten de mogelijkheden op een rij zodat je als ouder de juiste keuze kunt maken.