Er zijn drie soorten vallen, een:
Als je valt, val je naar voren, opzij, achterover of soms zelfs over de kop. En 9 van de 10 keer gebeurt dit onverwachts. Het probleem bij vallen is dan ook vaak niet het vallen zelf maar de natuurlijke reactie op val. Je spant je spieren aan en strekt je armen uit. Dit gebeurt in een reflex. Deze ontwikkelt een kind vanaf dat hij ongeveer 5 maanden is en wordt ook wel de parachutereactie genoemd. Helaas leidt deze reactie veelvuldig tot letsel aan het hoofd, armen en schoudergordel. De meeste kinderen die na een val de eerste hulp bezoeken, hebben dan ook een breuk in bijvoorbeeld de pols of het sleutelbeen. Kinderen moet dus leren anders te reageren.
Uit onderzoek blijkt dat als kinderen echt leren vallen door middel van oefeningen en deze ook blijven herhalen, de kans op letsel met maar liefst 50% verminderd! En het heeft nog meer voordelen. Kinderen:
Redenen genoeg om gelijk te starten met onze valtraining Val OK! | Vallen kun je leren. Dit kan spelenderwijs, met losse oefeningen of door middel van een structurele aanpak. Lees hier wat jij als docent of pedagogisch medewerker kunt doen.