Amsterdam, 15 mei 2018 – De zon schijnt weer en er wordt weer volop gezwommen. Een belangrijke tijd om extra aandacht te besteden aan de zwemveiligheid in Nederland. Want er verdrinken in Nederland jaarlijks rond de tachtig inwoners, waarvan gemiddeld negen onder de vijftien jaar. Tussen 1996 en 2015 verdronken er in Nederland ruim twee keer zo veel mensen van niet-westerse afkomst als autochtone Nederlanders (CBS, 2017). Veel nieuwkomers zijn minder zwemvaardig dan autochtone Nederlanders. Ook doordat zij vaker (financiële) belemmeringen ervaren om op zwemles te gaan.
Multidisciplinaire aanpak Wat kun je als professional doen om de zwemveiligheid te bevorderen? Om het aantal verdrinkingsongevallen terug te dringen is het van belang om een multidisciplinaire aanpak te volgen. Het voeren van een actief zwemvaardigheidsbeleid -aanbod van zwemlessen en voorlichting- blijkt een positieve invloed te hebben op de zwemvaardigheid van nieuwkomers (Mulier-instituut, 2009).
Aandacht voor Nieuwkomers Een van de risicogroepen zijn (jonge) nieuwkomers. Specifiek voor gemeenten hebben we daarom een 'handreiking Zwemveiligheid Nieuwkomers, wat kan jouw gemeente doen?' ontwikkeld. Deze handreiking bevat informatie en tips om de zwemveiligheid in gemeenten te vergroten. Download de handreiking hier.
GGD GHOR Nederland, Pharos en VeiligheidNL hebben de handreiking ontwikkeld in het kader van het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders.