Er zijn veel soorten kinderwagens en wandelwagens te koop. We zetten ze hier voor je op een rij en geven tips over waar je op moet letten bij het kopen van een kinderwagen, wandelwagen en/of buggy. En hoe je deze wagens veilig kan gebruiken.
De combiwagen (of 3-in-1 kinderwagen) De meeste modellen zijn 3-in-1 kinderwagens die meegroeien met je kind. Je hebt 1 onderstel waar je vanaf de geboorte een kinderwagenbak (of wieg) op zet waar je kindje plat in kan liggen en slapen. Zodra je kind zelfstandig kan zitten, maak je er een wandelwagen van door een stoeltje op het onderstel te klikken. Natuurlijk zijn er ook kinderwagens die je specifiek voor één fase gebruikt en die niet meegroeien met je kind.
Kinderwagen Voor kindjes van 0 tot ongeveer 6 a 9 maanden gebruik je een kinderwagen. Dit is een soort wieg op wielen waar je kindje alleen plat in kan liggen. Bij de 3-in-1 kinderwagens is dit de kinderwagenbak (of wieg) die je op het onderstel plaatst.
Wandelwagen Zodra je kind zelfstandig kan zitten, meestal rond de 6 a 9 maanden, stap je over op de wandelwagen. Bij de 3-in-1-kinderwagens plaats je dan het stoeltje op het onderstel. De wandelwagen lijkt erg op een buggy maar is vaak steviger en meer comfortabeler voor je kind. In tegenstelling tot een buggy kan je kind in een wandelwagen vaak 2 kanten op zitten; vooruit of achteruit.
Buggy Een buggy lijkt op een wandelwagen maar is lichter en kan klein opgevouwen worden. Ze hebben vaak kleine wielen en een korte en smalle zit, waardoor ze voor lange ritten minder comfortabel zijn voor je kindje.
Hardloopwagen Hou je van hardlopen? Dan is er een speciale hardloopwagen. Deze speciale wandelwagen heeft drie wielen en is daarmee stabieler.
Voor alle kinderwagens, wandelwagens en buggy's geldt dat ze aan de Europese eisen voldoen als ze de norm NEN-EN 1888 hebben.
Je kunt de combiwagen vanaf de geboorte gebruiken voor je baby tot hij ongeveer 4 jaar is. Dat is mogelijk omdat deze wagen een kinderwagen én wandelwagen in één is. Je hebt 1 onderstel waar je de eerste 6 a 9 maanden een wieg op plaatst. Zo heb je een kinderwagen. Hier kan je baby tot ongeveer 6 a 9 maanden in liggen. Vanaf dat je kind zelfstandig kan zitten, klik je het stoeltje op het onderstel. Zo krijg je een wandelwagen. Het stoeltje kan vaak vooruit of achteruit geplaatst worden. De wandelwagen kun je dus gebruiken voor kinderen van rond de 6 a 9 maanden tot 4 jaar.
Daarnaast is het ook vaak mogelijk om een babyautostoel op het onderstel te plaatsen. Handig als je even kort met je kind er uit moet en je geen zin hebt die hele bak mee te sjouwen. Het is wel goed om te weten dat een babyautostoel niet bedoeld is voor langdurig gebruik. De babyautostoelen zijn namelijk zo gemaakt dat een baby met een kromme rug ligt en weinig bewegingsvrijheid heeft. Voor de motorische ontwikkeling van de baby’s is het beter als ze platliggen, zodat ze kunnen bewegen. Daarom is de richtlijn maximaal 1 uur in een babyautostoel.
Wandelwagens zijn door de goede vering en het ruime stoeltje zeer comfortabel voor je kind. Ze kunnen ook nog eens lang gebruikt worden. Bij de 3-in-1-kinderwagens plaats je het stoeltje op het onderstel om het als wandelwagen te gebruiken. De rugleuning van de wandelwagen is in meerdere standen verstelbaar en heeft meestal een ligstand. Vaak zit er ook een boodschappenrek onder de zitting.
Buggy’s zijn lichter en kunnen gemakkelijk en klein worden opgevouwen. Daardoor is de buggy ideaal om mee te nemen op reis of vakantie. Ze hebben wel vaak kleine wielen en een korte, smalle zit, waardoor ze voor lange ritten minder comfortabel zijn voor je kindje.
Houd je van hardlopen? En doe je dit graag samen met je baby? Dan heb je tegenwoordig ook een speciale hardloop buggy. Deze heeft drie wielen en is een stuk stabieler dan een gewone wandelwagen of buggy. De Europese norm voor dit type is nog in de maak.
Doordat je met deze hardloop buggy een stuk sneller gaat is het goed om nog extra op het volgende te letten:
In onze adviezen en tips hebben we het over de kinderwagen. We gebruiken dit als verzamelnaam voor de kinderwagen, wandelwagen, combiwagen en buggy. Onderstaande tips gelden dus voor alle soorten kinderwagens.
Bij de Consumentbond kun je lezen welke kinderwagens het beste uit de test komen.
Ben je overgestapt en vervoer je je kindje zittend?
Ook voor de aanschaf van tweedehands kinderwagens en alle accessoires hebben diverse tips en adviezen:
De aanschaf van een kinderwagen is vaak een hele investering. Het is daarom ook niet gek dat veel ouders op zoek gaan naar een tweedehands kinderwagen. Let daarbij wel op de volgende zaken:
Kinderwagens hebben veel accessoires, waar moet je op letten bij het kopen en gebruiken van deze accessoires?
Regenhoes Om het kind tijdens nat weer te beschermen wordt de wagen vaak goed ingepakt, controleer dan of er genoeg ventilatie is. De regenhoes moet een opening hebben, zodat er frisse lucht bij de baby kan komen.
Klamboe Voorgevormd muggengaas om je kind te beschermen tegen insecten. Bevestig de klamboe zo, dat je baby er niet bij kan
Wagenspanner Speelgoed dat boven een wandelwagen kan worden gespannen door middel van elastische koorden of gewone linten. Zorg dat de linten niet langer zijn dan 22 cm, zodat ze niet om de nek kunnen.
Voetenzak Een gevoerde zak die aan de wandelwagen bevestigd wordt waarin de benen van het kind tijdens koud weer warm zitten. Gebruik ook de gordeltjes als je een voetenzak gebruikt
Voetenplank / kinderplank / meerijdplankje Een plank met wielen die aan de kinderwagen bevestigd kan worden en waarop een iets ouder kind (vanaf ongeveer 2 jaar) kan staan en dan niet hoeft te lopen. Let hierbij vooral op of de achterkant van de wandelwagen ook veilig is voor het oudere kind, het inklapmechanisme kan bijvoorbeeld voor beknellingen zorgen.
Beschermdoek Om je kindje te beschermen tegen de zon of de wind, zijn speciale doeken te koop, of je kunt zelf een doek bevestigen aan de kap van je kinderwagen. Zorg er wel voor dat er voldoende frisse lucht in de wagen komt, sluit de kap nooit helemaal af!
Parasol Om je kindje te beschermen tegen de zon kun je een parasol gebruiken. Een parasol sluit de kinderwagen niet af, waardoor er altijd genoeg frisse lucht in de wagen komt voor je kindje.
Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om lekker met je kind samen te wandelen.