Er zijn verschillende manieren om je kind veilig te vervoeren op de fiets. Hieronder lees je meer over hoe je jouw baby veilig kunt vervoeren op de fiets, en vind je informatie over voorzitjes, achterzitjes, zadel op de stang en tweepersoonszitjes. Welke manier van vervoeren voor jouw kind het beste is, is afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van je kind en later ook het gewicht.
De Vier van Veilig mee op de fiets Er zijn vier stappen die belangrijk zijn:
Voorkom voetjes tussen de spaken Bij het vervoeren van kinderen op de fiets komen vaak spaakbeknellingen voor. Hierbij komt de voet van het kind tijdens het fietsen vast te zitten tussen de spaken van het wiel. Vooral in de leeftijd van 3 t/m 6 jaar komt dit vaak voor, en dit kan ernstige verwondingen veroorzaken. Bijna 1 op de 3 van deze kinderen breekt daarbij een bot. Met goede spaakafscherming zijn deze ongelukken goed te voorkomen. Lees hier meer over spaakbeknelling.
Zolang je baby nog niet zelfstandig vanuit kruiphouding kan zitten, mag het nog niet in een fietszitje. Tot die tijd zijn er twee manieren om je baby zo veilig mogelijk mee te nemen op de fiets. Wij adviseren om je baby pas op de fiets te vervoeren, als je kind het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden.
1. Kies het juiste fietszitje voor je baby
2. Het zitje goed bevestigen Zorg dat de specifieke bevestigingssets en het autostoeltje of de babyschelp goed bevestigd zijn. Volg altijd de instructie van de fabrikant of laat het zitje monteren door de fietsenmaker. 3. Baby vastmaken Maak de baby in het stoeltje altijd vast met de gordels. Trek de gordels ook strak.
Tips voor als je op pad gaat
Onveilig: baby in draagzak / draagdoek Een baby op de fiets vervoeren met een draagzak of draagdoek is géén veilige manier. Het biedt bij een val geen bescherming aan je baby, het kan uit de draagzak vallen of de bestuurder kan op het kindje terecht komen.
Minimumleeftijd Er kan geen eenduidige uitspraak gedaan worden over de minimumleeftijd vanaf wanneer baby’s in een autostoeltje of babyschelp op de fiets meegenomen kunnen worden. Wij adviseren om je baby pas op de fiets te vervoeren, als je kind het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden. Vooral in het begin is het belangrijk dat alleen korte tochtjes gemaakt worden en de route zo gekozen wordt dat er geen of weinig hobbels, drempels en trillingen zijn.
Oudere baby’s Vanaf het moment dat een kindje zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten, kan je hem meenemen in een fietszitje aan het stuur. Dit verschilt per baby, maar zal ongeveer vanaf de leeftijd van 9 maanden zijn. Zie daarvoor ´Fietszitje voor´.
Weten of je veilig fietst met je baby? Doe de Veilig op de fiets-check!
Zodra je kind zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten, kan je het meenemen in een fietszitje. Gemiddeld kunnen kinderen dit tussen 9 en 12 maanden. Veel kinderen van 6 of 7 maanden kun je wel al rechtop zetten en dan blijven ze zitten, maar als je een duwtje geeft vallen ze om. Dan is het nog onverstandig om ze mee te nemen in een fietszitje.
1. Kies het juiste fietszitje Het voorzitje moet voldoen aan de Europese norm (NEN-EN 14344) en is gemaakt voor kinderen tot 15 kilo. Dit is ongeveer tot drie jaar. Als je kind zwaarder is, is het niet meer veilig om je kindje voorop te vervoeren. Je stapt dan over naar een ´Fietszitje achter´. 2. Het zitje goed bevestigen
3. Kind vastmaken Zorg dat je kindje altijd de gordels om heeft en dat ze goed strak zitten. Ook tijdens een kort fietsritje. Dit geldt zowel voor de heup/schoudergordels als de riempjes bij de voetjes.
Weten of je veilig fietst met je kind? Doe de Veilig op de fiets-check!
Als je kind zwaarder wordt, is het niet meer veilig (en fijn) om je kindje voor op de fiets te vervoeren. Je stapt dan over naar een zitje achterop.
1. Kies het juiste fietszitje De achterzitjes moeten voldoen aan de Europese norm (NEN-EN 14344) en zijn gemaakt voor kinderen tot 22 kilo. Dit is ongeveer tot vijf jaar. Kijk op de instructie van het fietszitje vanaf welk gewicht van je kind je het zitje mag gebruiken. 2. Het zitje goed bevestigen
3. Kind vastmaken Zet het gordeltje waar je kind in zit strak vast. Maak ook altijd de voetriempjes vast en doe dit strak genoeg. Ook al maak je maar een kort fietsritje. Uit onderzoek blijkt dat de riempjes bij de voeten vaak niet (goed) worden vastgemaakt, waardoor er een kans is dat de voeten tussen de spaken komen. 4. Zorg voor goede spaakafscherming Bij een spaakbeknelling komt de voet van je kind tijdens het fietsen vast te zitten tussen de spaken van het wiel. Vooral in de leeftijd van 3 t/m 6 jaar komt dit vaak voor, en dit kan ernstige verwondingen veroorzaken. Je kunt dit voorkomen door zolang mogelijk een fietszitje te gebruiken als je kind achterop de fiets zit, door je kind én de voetjes hierin goed vast te maken en door te zorgen voor goede spaakafscherming. Controleer voor gebruik of jouw fietszitje voldoende spaakafscherming heeft of dat je nog extra bescherming op de fiets moet plaatsen:
Overstapmoment Past je kind niet meer in een fietszitje en/of is hij zwaarder dan 22 kilo? Zorg dan dat je voetsteuntjes gebruikt en beschermplaten op de fiets hebt, zodat de voeten niet tussen de spaken kunnen komen. Maak zo lang mogelijk gebruik van deze spaakafscherming. Fietstassen zijn ook geschikt als bescherming, de voeten van je kind kunnen hier dan in.
Je kan rond dit moment ook je kind leren fietsen, zodat hij minder (vaak) achterop hoeft. Lees hier meer over het zelf leren fietsen bij kinderen.
Het is mogelijk om een los klein zadeltje op de stang van de fiets te monteren en je kind op deze manier op de fiets te vervoeren. 1. Kies het juiste fietszitje Een zadeltje op de stang is een prima alternatief voor rustige kinderen vanaf 3-4 jaar tot ongeveer 6-7 jaar. Het gewicht van het kind zit op het frame en heeft geen invloed meer op het stuurgedrag van de fiets. 2. Zitje goed bevestigen Zorg ervoor dat het zadeltje op de juiste plek gemonteerd zit. Als het te ver naar voren zit, heeft je kind geen ruimte; zit het te ver naar achteren, dan heb je als fietser geen ruimte. Kijk bij het monteren van een zadeltje op de stang of de voetjes/beentjes van je kind niet klem kunnen komen bij het sturen. Volg bij het bevestigen altijd de instructie van de fabrikant of laat het zitje monteren door de fietsenmaker. 3. Kind vastmaken Maak altijd de voetriempjes vast en doe dit strak genoeg. 4. Zorg voor goede spaakafscherming Probeer het zitje uit met je kind en kijk of de voetjes niet tussen de spaken kunnen komen. Als dit het geval is, zorg dan voor goede spaakafscherming op het voorwiel. Dat is een hardplastic scherm dat tussen het voetensteuntje en het wiel wordt bevestigd.
Tip voor als je op pad gaat
Om meerdere kinderen te vervoeren op de fiets, kun je op de bagagedrager een tweepersoonszitje monteren. 1. Kies het juiste fietszitje Je kan een verlengde bagagedrager op je fiets monteren, zodat er twee achter elkaar geplaatste fietszitjes of rugleuningen met voetensteunen passen. Er zijn ook tweepersoonszitjes die de bagagedrager vervangen. De meeste zitjes zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4. Er is geen norm voor tweepersoonszitjes, kijk dus zelf goed of het een veilig product is. 2. Zitje goed bevestigen Zorg ervoor dat de verlengde bagagedrager en/of de fietszitjes goed gemonteerd zijn. Volg altijd de instructie van de fabrikant of laat het zitje monteren door de fietsenmaker. 3. Kind vastmaken Maak bij de fietszitjes altijd de voetriempjes vast en doe dit strak genoeg. 4. Zorg voor goede spaakafscherming