Veelgestelde vragen over je kind meenemen in de auto

We merken dat ouders veel vragen hebben over het veilig vervoeren van hun kind in de auto. Van wel of niet voorin zitten, tot vragen over Isofix en i-Size. Daarom hebben we de meestgestelde vragen op een rij gezet over het veilig vervoeren van je kind in de auto.

De 8 meest gestelde vragen & antwoorden

Wat is i-Size en wat is het verschil met Isofix?

i-Size hoort bij de nieuw norm van autostoeltjes, de R129. Dit is sinds 2013 de nieuwe Europese veiligheidsnorm voor autostoeltjes. In dit artikel lees je meer over de regels en de verschillen. 

De meeste R129 stoeltjes hebben een i-Size logo. Het doel van i-Size is het vervoer van kinderen in auto’s veiliger te maken. Dat betekent dat je deze stoeltjes met het Isofix-systeem vastmaakt. Dit is veiliger, omdat je daar minder snel fouten mee maakt dan wanneer je de autogordel moet gebruiken. Daarnaast passen alle i-Size autostoelen op iedere zitplaats die ook hetzelfde i-Size logo heeft. Auto's vanaf het bouwjaar 2016 hebben standaard deze zitplekken. Dit betekent dat je dus niet meer in de handleiding hoeft te kijken of je autostoel wel in de auto past.     

Een i-Size autostoel is dus altijd voorzien van een Isofix systeem. Oudere autostoelen die onder de norm R44 vallen kunnen ook een Isofix-systeem hebben. Deze passen meestal ook op de zitplekken met het i-Size logo. Maar heb je een auto waarbij je nog geen i-Size zitplek hebt? Dan moet je nog in de handleiding checken of de autostoel erin past.

Wat zijn de voordelen van een Isofix autostoeltje?

Met Isofix maak je een autostoel steviger vast dan met alleen een autogordel. Dat komt omdat het autostoeltje met Isofix direct aan de auto vastzit, en niet alleen aan de bank. Dat is veiliger.  
De meeste nieuwe auto’s hebben Isofix. Bij auto’s vanaf 2012 is dat standaard. Een ander voordeel van Isofix: het is veel eenvoudiger dan een autogordel. En dat maakt Isofix een stuk veiliger, omdat de kans veel kleiner wordt dat je het stoeltje verkeerd vastmaakt. Blijf wel controleren of het autostoeltje goed is vastgeklikt. Lees meer over Isofix over in dit artikel.

Mag mijn kind voor in de auto zitten?

Ja, in Nederland mag dat. Een kind mag op de bijrijdersstoel zitten met de autogordel om. Je kind moet dan wel 135 cm (of langer) zijn.

Laat je kind achteruit rijden

Jongere kinderen die nog in een autostoeltje zitten, mogen ook voorin zitten. Zet het stoeltje dan wel met de rug naar voren. Baby’s moeten zo lang mogelijk achteruit zitten, dus tegen de rijrichting in. Dit geldt ook voor kinderen in een peuterautostoel. In sommige i-Size stoeltjes kan dat.  Zet je je kind achteruit op de bijrijdersstoel? Denk er dan aan om de airbag uit te zetten.

Zit je kind vooruit in een autostoel? Ook dan adviseren we je om de airbag uit te zetten. Dit is wettelijk niet verplicht, maar het is wel veiliger. Een airbag die uitklapt geeft een harde klap, waardoor je  kind gewond kan raken. Kan de airbag niet uit? Schuif de bijrijdersstoel dan zo ver mogelijk naar achteren.

Moet ik mijn kind in de auto vooruit of achteruit vervoeren?

Vervoer je baby en peuter in de auto zo lang mogelijk achteruit. Je kind kijkt dan met het gezicht naar achteren. In een R44-autostoeltje moet je je kind tot 9 kg achteruit vervoeren (maar nog liever tot 13 kg). In een i-Size autostoeltje moet je je kind tot minimaal 15 maanden achteruit vervoeren. Er zijn ook i-Size autostoeltjes waarin je kind nog langer achteruit kan zitten.

Mag ik ook een tweedehands autostoeltje gebruiken?

Ja, maar je moet wel zeker weten dat het stoeltje nooit een aanrijding heeft meegemaakt. Ook is het belangrijk dat er geen beschadigingen zijn. Soms kun je beschadigingen aan de buitenkant niet zien. Na een botsing kunnen er haarscheurtjes in het frame komen. Dan is een autostoel niet meer veilig.

Klopt het dat het beter is om een dikke winterjas van je kind uit te doen in de auto?

Ja, dat klopt. Een kind zit stevig als de riempjes strak aangetrokken zijn (maximaal 2 vingers ruimte). Met een dikke jas lijkt het misschien of je kind stevig vastzit. Maar een dikke jas wordt bij een botsing totaal platgedrukt. Dan zitten de riempjes opeens veel te ruim. Is het koud in de auto? Leg dan een dekentje over je kind, nadat je de riempjes hebt strakgetrokken.

In welke auto’s kan ik een i-Size autostoeltje gebruiken?

Je kunt een i-Size stoeltje gebruiken in een auto’s die   i-Size zitplaatsen hebben. Dat heet ook wel: ‘i-Size-ready'. Koop je een nieuwe auto? Vraag dan of de auto een i-Size ready zitplaats heeft. Er zijn ook auto’s met Isofix waar een i-Size stoeltje in past. Vraag bij de dealer of dit ook zo is in jouw nieuwe auto.

Zijn er ook gevallen waarbij mijn kind niet in een autostoeltje hoeft te zitten?

Er zijn een aantal uitzonderingen op het vervoeren van een kind in een autostoeltje. Bijvoorbeeld in de taxi of in de bus. En soms ook in de auto van iemand anders. Lees alles over deze uitzonderingen in dit artikel.

Mag ik mijn R44 autostoel nog gebruiken?

Ja, je mag deze autostoelen nog gebruiken om je kind mee te vervoeren. Per 1 september 2023 mogen autostoelen met de R44-norm niet meer verkocht worden. De bestaande voorraden mogen nog wel een jaar lang verkocht worden. Dat betekent dus dat er vanaf 1 september 2024 definitief geen autostoel met R44 in de winkels mag liggen. Gebruik je zelf een R44-autostoeltje voor je kind? Dan  mag je deze nog wel gewoon (blijven) gebruiken. Ook na het definitieve verbod in september 2024 mag je ze gebruiken. Ben je op zoek naar een nieuw autostoel, koop dan liever meteen een stoel die voldoet aan de nieuwe norm, de R129. Deze moet namelijk voldoen aan strengere veiligheidseisen.

Ga veilig op pad met De 4 van Veilig je baby mee in de auto

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.