Veilig in de babyautostoel

Gaat je baby na de geboorte al snel een keer mee in de auto? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Om veilig op pad te gaan, is het handig als je een aantal dingen weet. In dit artikel geven we je uitleg over de babyautostoel en hoe je die het beste kunt gebruiken.

Foto van Mariëlle Hermans
Auteur
Mariëlle Hermans

Direct vanaf de geboorte kun je je baby in een autostoel vervoeren. Veel ouders gebruiken voor een babyautostoeltje met een draagbeugel de naam Maxi-Cosi: dat is een merknaam. Wij noemen dit een babyautostoel.

Is de stoel geschikt? Je ziet het op de sticker

De babyautostoel is geschikt voor kinderen van 40 tot 83 cm (tot minimaal 15 maanden) of tot 13 kg. Dit hangt af van de veiligheidsnorm

van het autostoeltje. Het maximale gewicht of de maximale lengte waarvoor de babyautostoel geschikt is, staat altijd op de sticker op de zijkant van het stoeltje.
Wanneer heb je een babyautostoel nodig?

Belangrijke tips als je een babyautostoel koopt of gebruikt

Ga je een babyautostoeltje kopen en gebruiken? Let dan op het volgende:

Koop de babyautostoel op tijd 

Wil je je baby al snel na de geboorte in de auto meenemen? Haal de babyautostoel dan een paar weken voor de bevalling in huis. Dan heb je rustig de tijd om uit te zoeken hoe het stoeltje werkt. Ook kun je alvast oefenen hoe je het moet vastmaken in de auto. Zo ben je voorbereid als de baby er is. 

Laat je baby achteruit zitten

In een babyautostoel zit je kindje achteruit. Dat betekent dat het hoofdje tegen de rijrichting in kijkt. Ons advies is om je baby zo lang mogelijk achteruit te vervoeren. Want het nekje is bij jonge kinderen kwetsbaar, omdat het hoofd in verhouding zwaar is. Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd. 

Hoe lang je je baby achteruit moet vervoeren, hangt af van de autostoel die je hebt: 

  • Bij i-Size autostoeltjes, die voldoen aan de nieuwe regels (R129), moet je je baby achteruit vervoeren tot hij minimaal 15 maanden oud is.
  • Bij autostoeltjes die voldoen aan de oude regels (R44), kun je je kind achteruit vervoeren tot een gewicht van 13 kg. 
Airbag label aan autostoel


Zet je baby op de achterbank 

De achterbank is de veiligste plek om je baby te vervoeren. In de wet staat dat je je babyautostoel ook voorin mag zetten. Als je dit doet, moet je de airbag uitschakelen. Dit staat altijd op de sticker op de autostoel.


Zet de autostoel en je baby goed vast 

Het is natuurlijk belangrijk dat je de autostoel goed in de auto vastzet. Ook moet je je baby veilig vastzetten in de autostoel. Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 10 baby’s te los in de autostoel zit. Lees ook onze tips voor het vastzetten van de autostoel met Isofix of de autogordel en het vastzetten van je baby in de babyautostoel. 

Houd de autoritten kort 

Je baby heeft weinig bewegingsruimte in de autostoel. Maak dus liever geen lange autoritten. Of neem voldoende pauze als je dat wel doet.

Stap niet te snel over naar een peuterautostoel

Kleine kindjes worden groot. Maar wanneer stap je over

 naar een peuterautostoel? Uit onderzoek blijkt dat ouders vaak te vroeg een peuterautostoel gebruiken. Dat is onveilig. Gebruik de babyautostoel dus zo lang mogelijk. Je baby is pas te groot voor de babyautostoel als de bovenkant van het hoofdje boven de rand van de babyautostoel (de rugleuning) uit komt. Het is niet erg als de voetjes tegen de achterbank van de auto aan komen.

Kijk ook naar het maximale gewicht en de maximale lengte die op de sticker van de autostoel staan. Is je kind zwaarder of groter? Stap dan over naar de peuterautostoel

.

Lees onze extra veiligheidsadviezen

Onze expert Mariëlle geeft ook nog extra veiligheidsadviezen voor het op de juiste manier vervoeren van jouw kindje in de auto!

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.