Bewegen is gezond. Bewegen is leuk. Bewegen is leerzaam! Bewegen is niet alleen maar sporten. Bewegen is ook spelen.
Thuis, op de kinderopvang en op school. Door lekker actief te spelen op de bso of te bewegen op school ontwikkelt je kind zijn motorische vaardigheden zoals balanceren, rennen, zwaaien en klimmen. Maar wat nog wel eens vergeten wordt, is dat je kind zo ook leert in te schatten of hij een bepaald risico wel of niet durft te nemen. ‘Haal ik de volgende sport van het klimrek?’, ‘kan ik zo hard het bochtje om?’. (Risicovol) spelen helpt kinderen deze inschatting steeds beter te maken. Maar natuurlijk gaat het soms mis. Met een flinke val tot gevolg. Dat is niet erg, dat hoort bij opgroeien. Maar er ernstig letsel bij oplopen is onnodig én te voorkomen. Helaas blijkt dat in de praktijk dat 82% van de kinderen die met ernstig letsel op de eerste hulp belandt, is gevallen. Hoe je dit voorkomt? Door kinderen te leren hoe ze een val moeten opvangen.
Uit onze cijfers blijkt dat er ieder uur van elke dag ruim 20 kinderen tussen de 0 en 18 jaar met letsel op de eerste hulp belanden. En heel vaak komt dat door een val; van de ernstige letsels bij 0 – 11-jarigen, is de oorzaak in 82% van de gevallen een val.
Opvallend is dat het mis blijkt te gaan tijdens alledaagse activiteiten, daar waar je het niet gelijk verwacht. Kinderen lopen vaker ernstig letsel op na een val van de trap dan na een val van de fiets. En er belanden meer kinderen tussen de 4 en 8 jaar op de eerste hulp door een val van een speeltoestel dan door een ongeval tijdens de gymles.
Het letsel
De 0 t/m 3 jarigen die op de eerste hulp belanden, hebben vaak een breuk (25%) van bijvoorbeeld de schouder, pols of onderbeen en/of hersenletsel (19%). Bij de 4 t/m 11 jarigen zijn het vooral breuken (52%) van bijvoorbeeld de ellenboog, onderarm of hand/vinger.
Dat vallen de belangrijkste oorzaak is van letsel bij kinderen is geen kwestie van domme pech. Er zijn drie belangrijke oorzaken waarom kinderen meer vallen én waarom ze ook letsel oplopen na een val. Kinderen bewegen tegenwoordig veel te weinig, wat leidt tot:
Opgroeien gaat gepaard met vallen en opstaan. Vallen is dan ook niet erg, daar leer je van. Maar het moet niet leiden tot (ernstig) letsel. De gevolgen van een val, zijn niet alleen fysiek, door (ernstig) letsel kan een kind ook:
Letsel als gevolg van een val kan voorkomen worden! Niet door kinderen te verbieden gevaarlijke en avontuurlijke capriolen uit te halen… Maar door ze te leren hoe ze een val veilig moeten opvangen!
Werk je op een school of BSO? En wil jij hier heel graag mee aan de slag? Ga snel naar Val OK! | Veilig vallen kun je leren.
Handig voor jou! Leerzaam, leuk & veilig voor de kinderen.