Een veilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor kinderen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Scholen zijn wettelijk verplicht om de sociale en fysieke veiligheid van leerlingen te waarborgen.
Fysieke veiligheid gaat over het verkleinen van de kans dat iemand slachtoffer wordt van een ongeval of incident. (Kleine) incidenten en ongevallen zijn op scholen onvermijdelijk. Wel kan een school er alles aan doen om het risico op ongelukken te beperken. Om de fysieke veiligheid van de leerlingen te waarborgen is het noodzakelijk om structurele aandacht voor dit onderwerp te hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: het zorgen voor een schoolbreed veiligheidsbeleid en een goed veiligheidsplan, het aanstellen van een veiligheidscoördinator, het regelmatig testen van het brandalarm en het oefenen van de vluchtroutes, het overdragen van kennis op leerlingen over risico's, gehoor- of verkeersveiligheid en het regelmatig controleren van de veiligheid van het schoolgebouw inclusief meubilair, gymtoestellen en speeltoestellen op het plein.
Onder fysieke veiligheid vallen de volgende thema's:
Kinderen moeten leren om zich bewust te zijn van de risico's die er zijn. Ze moeten ook leren hoe zij risico's goed kunnen inschatten waarbij vooruitkijken en stilstaan bij de gevolgen belangrijke aandachtspunten zijn.
Lesmateriaal:
Lespakket Split the Risk
Vuurwerk is natuurlijk mooi en feestelijk. Maar, het afsteken van vuurwerk brengt ook veiligheidsrisico's met zich mee. Met ons gratis lespakket kun je in de klas op een leuke en educatieve manier aan de slag met vuurwerkveiligheid.
Bewegen is goed voor de fysieke én mentale gezondheid. Het risico om te vallen hoort erbij. Het is belangrijk om kinderen te leren hoe zij zichzelf veilig kunnen opvangen bij een valincident.