Ga door naar hoofdinhoud

De Babocush als surrogaatbuik: ik raad het niet aan

De Babocush is een stoffen surrogaatbuik, waarop de baby op de buik ligt vastgemaakt. Door allerlei bewegingen en geluiden voelt het voor het kindje alsof hij/zij op de borst van papa of mama ligt. En dat zou dan voor rust en vertrouwen zorgen. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

De Babocush bevestig je op een wipstoel en kan je in allerlei standen zetten. Het kan wiegende bewegingen maken en er komen geruststellende geluiden uit. Het zou helpen tegen darmkrampjes en reflux en daardoor zou de baby veel minder huilen.

Op de websites van winkels die de Babocush aanbieden, staan allerlei waarschuwingen. Zo mag de surrogaatbuik niet worden gebruikt als vervanging van het kinderbed, en moeten ouders altijd toezicht houden.

Dat klopt ook wel.

die ik kan geven over veilig slapen, is de rugligging als veiligste slaaphouding voor baby’s. 
In deze houding zijn het mondje en de neus altijd vrij en kan de baby vrij ademhalen. Ook kan een baby op de rug veel meer warmte kwijt dan wanneer het op de buik ligt. 

Een vlakke ondergrond is beter

De buikligging is juist heel belangrijk voor de momenten waarop de baby wakker is. Een baby kan dan oefenen met het rechtop houden van het hoofdje en proberen te rollen. Maar... dan moeten ze wel op een stevige, vlakke ondergrond liggen, bijvoorbeeld op een kleed of in de box.

Kortom, voor zowel de slaap- als de wakkere momenten raad ik de houding op de Babocush zeker niet aan.

En dan kom ik op het andere punt: dat de Babocush zorg biedt, of troost. Maar liefde van ouders is natuurlijk nooit vervangbaar. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat liefde en nabijheid ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Surrogaatouder

Bekend onderzoek is het onderzoek met baby-resusaapjes. De aapjes werden kort na de geboorte gescheiden van de moeder en verzorgd door een ‘surrogaatmoeder’, gemaakt van ijzer en kunststof. De aapjes bleken uiteindelijk zeer sociaal incompetent te zijn. De Babocush kun je vergelijken met een surrogaatouder, die wel enige zorg biedt, maar geen liefde.

Mijn conclusie is dat de Babocush geen aanrader is. Het gebruik is niet zonder risico’s en de liefde en zorg van de ouders is niet vervangbaar!

Samenwerken op dit onderwerp?

Aan de slag

Ga direct aan de slag met ons voorlichtingsaanbod over Veilig Slapen. Voor jezelf én voor ouders. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby's.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder