Gemeenten aan zet voor valpreventie
In het coalitieakkoord krijgen gemeenten de taak om valpreventie aan te bieden aan hun inwoners van 65 jaar en ouder. In de miljoenennota is voorzien dat gemeenten voor het uitvoeren van deze taak substantiële financiële middelen krijgen om hier een centrale rol in te spelen. Dit is een noodzakelijke opgave om effectieve valpreventie op te zetten en het tij te keren.
Financiële middelen
Met het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) zijn structurele afspraken op bestuurlijk niveau vastgelegd. Met een Specifieke Uitkering (SPUK) is de verdeling van de middelen uitgewerkt. Afgesproken is dat uiterlijk op 1 januari 2024 in elke regio wordt gestart met de inrichting van de ketenaanpak valpreventie in zoveel mogelijk gemeenten.
Integraal werken aan Gezond en Actief Leven (GALA)
Een handreiking van de kennisinstellingen om te kunnen werken aan het SPUK-plan van aanpak en de uitvoering van het GALA. Leg zo een stevig fundament voor een gezond en actief leven voor iedereen.
Veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen
De vragen vanuit gemeenten en GGD hebben we verzameld in dit overzicht.
Ketenaanpak valpreventie
Voor gemeenten zijn via de SPUK middelen beschikbaar om de onderdelen die vallen binnen de gemeentelijke domeinen aan te bieden. Zoals het uitvoeren van een valrisico-inschatting en het aanbieden van een valpreventieve beweeginterventie. Hierbij hoort ook het opzetten van een ketenaanpak met zorgverzekeraars. Maar, hoe pak je dat aan? De infographic ketenaanpak valpreventie geeft inzicht in de stappen die een oudere doorloopt en hoe je deze samen met de juiste professionals implementeert.
Download infographic ketenaanpak valpreventie
Infographic ketenaanpak valpreventie
Presentatie
Deze presentatie kun je gebruiken om in jouw gemeente of regio in gesprek te gaan over de Ketenaanpak valpreventie.
Download presentatie ketenaanpak valpreventie
Presentatie ketenaanpak valpreventie
Voor welke opgave staat jouw gemeente?
Voor het ontwikkelen van een (regionaal) plan heeft VeiligheidNL twee interactieve landkaarten ontwikkeld. Deze geven in één oogopslag weer voor welke opgaven de gemeenten staan.
Landkaart 1: Aantallen inwoners met verhoogd valrisico per gemeente
Op de kaart wordt het aantal inwoners met een geschat verhoogd valrisico, de kosten die hiermee gemoeid zijn en prognoses over 5 en 10 jaar per gemeente weergegeven. Deze prognoses tonen de impact van de dubbele vergrijzing en laten de noodzaak zien dat uitstel niet mogelijk is.
Landkaart 2: Vertaling van landelijke doelstelling naar gemeente
Per 2023 krijgt jaarlijks 14% van alle thuiswonende ouderen (65+) een risico-inschatting. Bij 3% van alle thuiswonende ouderen (65+) wordt een erkende valpreventieve beweeginterventie aangeboden. In de landkaart staat per gemeente wat dit concreet betekent; hoeveel inwoners van 65 jaar en ouder moeten zij opsporen en een valpreventieve beweeginterventie aanbieden.
Landkaart 1
Landkaart 2
Welke valpreventieve beweeginterventies zijn erkend?
Welke valpreventieve beweeginterventies zijn erkend?
De beweeginterventies Vallen Verleden Tijd, In Balans en Otago zijn erkend door het RIVM. Kijk hier voor de belangrijkste kenmerken per interventie.
Ondersteuningsaanbod
Webinars
Samen met het RIVM organiseren wij webinars om beleidsmakers- en adviseurs bij gemeenten, GGD'en en zorggroepen te informeren en ondersteunen in hun nieuwe taak; het aanbieden in de gemeente van effectieve valpreventie voor inwoners van 65 jaar en ouder.
Terugkijken webinar 7 februari 2023
Webinar Ketenaanpak valpreventie borgen in gemeentelijk beleid
Hoe borg je valpreventie in gemeentelijk beleid en hoe werk je domeinoverstijgend samen? Van welke geleerde lessen kun je profiteren bij de vormgeving van de ketenaanpak valpreventie in jouw gemeente?
Het webinar van 14 februari met vraag- en antwoordsessie is niet terug te kijken. Hier vind je de lijst met de meest gestelde vragen en antwoorden.
Terugkijken webinar 1 november 2022:
Signaleren en motiveren van ouderen met een verhoogd valrisico in het sociaal domein
Een eerste belangrijke stap voor effectieve valpreventie is het bereiken van de juiste doelgroep. Hoe kan het sociaal domein bijdragen aan het opsporen van ouderen met een verhoogd valrisico? En welke vervolgstappen moet je nemen na het signaleren van een verhoogd valrisico?
Terugkijken webinar 13 september 2022:
Gemeente aan zet voor valpreventie
Wat vraagt deze nieuwe taak van de gemeente. Wat is effectieve valpreventie en hoe verbind je dit met het zorgdomein en gemeentelijke beleidsterreinen.
Handige informatie
Kennispartners GALA
Handreiking Integrale inzet op preventieddoor per thema informatie te bieden
RIVM
Overzicht geselecteerde valpreventieve beweeginterventies
Vereniging Nederlandse Gemeenten
Nieuwsbericht GALA, gezamenlijke inzet op een gezonde generatie
GALA (Gezond en Actief Leven), inzicht in doelstellingen en tijdlijn
Ondersteuningsteam VNG voor vragen over GALA
Meest gestelde vragen over GALA
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Publicatie Staatscourant: aanvragen SPUK
Kamerbrief over voortgang programma preventie in het zorgstelsel
Brief aan gemeenten over brede SPUK-uitkering
Zorginstituut Nederland
Duiding wat verzekerde zorg is bij valpreventie
Contactpersoon
Op de hoogte blijven van ondersteuning die we bieden?
Meer over onderwerpen: