Kinderveiligheid
Doe mee met de Veilig in en om Water challenge!
Ouders weten wel dat water gevaarlijk is voor hun jonge kind. Maar wist je dat veel ouders niet weten dat kinderen geluidloos en snel kunnen verdrinken? Zonder te spartelen, schreeuwen of huilen? En zelfs al in een laagje van 10 centimeter diep.
Verdrinkingsongelukken gebeuren vooral in en om huis. Bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje of vijver in de tuin, en in bad. Maar ook in buitenwater (zoals een meer of sloot) komt het regelmatig voor dat een kind verdrinkt of bijna verdrinkt.
Met het mooie weer zoeken veel ouders met hun kinderen verkoeling in het water. En met jouw hulp kunnen we ervoor zorgen dat ze dit op een veilige manier doen.
Zo doe je mee
Bekijk zelf de 4 van Veilig in en om Water. Dat zijn de vier belangrijkste adviezen om ervoor te zorgen dat een kind veilig met en in water kan spelen.
Doe samen de online Veilig-in-en-om-Water check! Of het kind nou 0 of 11 jaar oud is, voor elke leeftijd kan water een risico zijn. Met deze checks, afgestemd op verschillende leeftijden, komen jullie erachter waar je op moet letten.
Ga samen met het gezin op pad en bekijk waar het kind in de buurt van water kan komen. Zijn er sloten, strandjes, of plassen in de omgeving? Bepaal samen waar het kind veilig kan spelen.
De 4 van Veilig in en om Water
Als ik in de buurt ben van water (zoals een zwembadje, badkuip of vijver), dan…
Challenge gedaan? Check de badkamer!
Heb je de challenge al volbracht? Top! Bekijk samen de 4 van Veilig in Bad door. Met deze vier adviezen kunnen ouders hun jonge kind veilig in bad doen. Of lees meer over hoe je samen de badkamer een veilige plek maakt.
Ook interessant voor jou
Meer over onderwerpen:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.