Kinderveiligheid
5 effectieve gespreksstarters voor tijdens je consult
Vorig jaar hebben we onze Veilig Opgroeien aanpak gelanceerd. In de Veilig Opgroeien aanpak staan de 7 mijlpalen in de ontwikkeling van een kind centraal. Afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met het testen van de aanpak bij verschillende consultatiebureaus. Daaruit bleek dat er behoefte is aan gespreksstarters voor het delen van veiligheidsvoorlichting aan ouders. Mireille Platter, jeugdarts, deelt in dit artikel 5 effectieve gespreksstarters die je kunt gebruiken in je consult.
We merken steeds meer dat er grote behoefte is aan gespreksstarters. Want hoe begin je over veiligheid en de bijbehorende adviezen, zonder belerend over te komen? Zeker als je als JGZ-professional juist naast de ouder wil staan en wil aansluiten bij hun behoeften. Met de Veilig Opgroeien Aanpak praat je vanuit de 7 belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van een kind, een onderwerp waar iedere ouder in geïnteresseerd is én past bij wat jij doet en ziet op het consultatiebureau. Zo kun je op een positieve en vooral aansprekende manier tóch veiligheidsinformatie delen.
Mireille Platter, is jeugdarts bij GGD Hart voor Brabant en heeft onderzoek gedaan naar de bijdrage van de jeugdgezondheidszorg aan letselpreventie. Uit haar onderzoek bleek dat ouders over het algemeen open staan voor advies van professionals, mits dit niet te betuttelend overkomt. De professionals vinden veiligheid een belangrijk thema om te bespreken met ouders. Wel hebben zij, zo bleek uit dit onderzoek, ook behoefte aan handvatten om dit onderwerp te bespreken met ouders zonder betuttelend over te komen. Daarom vroegen we Mireille een aantal handige gespreksstarters te delen:
Wat hebben jullie in huis al gedaan om het veilig te maken voor jullie baby?
Heb je al eens gehoord van veilig slapen? Wat heb je gehoord?
Tussen nu en de volgende afspraak bij 5 maanden gaat je baby leren omrollen. Zijn er daarbij dingen waar jij je zorgen over maakt?
Veel ouders vinden het spannend om hun kind in het begin te leren lopen, omdat hij dan kan vallen. Hoe is dat voor jou?
Een vader vertelde mij dat hij zijn dochter van 4 jaar zelf laat buiten spelen. Hij kan zijn dochter dan niet altijd zien. Zo kan zijn dochter alles lekker zelf ontdekken. Hoe is dat bij jou?
Bovenstaande gespreksstarters sluiten aan bij de GIZ-methodiek. Ook is er tijdens de ontwikkeling hiervan samengewerkt met Pharos, het expertisecentrum dat zich richt op het verkleinen van gezondheidsverschillen. Dit maakt dat de gespreksstarters toepasbaar zijn bij iedere ouder, onafhankelijk van zijn of haar afkomst of plaats in de maatschappij.
Ook uit de test met de Veilig Opgroeien Aanpak kregen we een mooie tip als gespreksstarter. Een consultatiebureau gebruikte namelijk de startvraag: ‘Wat kan je kind al?’. Dit is een positieve vraag, waarbij ouders zelf beginnen met vertellen, vaak ook over de motorische en cognitieve ontwikkeling van een kind. Je kan het dan makkelijker hebben over het herkennen van de volgende mijlpaal en hoe je als ouder je kind hierbij kunt ondersteunen.
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.