Hulp bij gehoorschade: herkennen en doorverwijzen

Mensen met beginnende gehoorschade kunnen het beste zo snel mogelijk een test doen. Maar wat zijn eigenlijk de symptomen van gehoorschade? En hoe kun je mensen doorverwijzen naar de beste hulp?

Foto van Redactie VeiligheidNL
Redacteur
Redactie VeiligheidNL

Het is belangrijk om gehoorproblemen in een vroeg stadium te herkennen en te testen. Gelukkig kan een eerste hoortest tegenwoordig makkelijk online

. Komt er uit zo’n test dat het gehoor niet goed is of zijn er eerste tekenen van gehoorverlies? Verwijs mensen dan door naar de huisarts of audicien, die het gehoor uitgebreid kunnen onderzoeken. Maar wat zijn eigenlijk de eerste tekenen van gehoorproblemen?

Eerste tekenen gehoorverlies

Mensen hebben het niet meteen door dat hun gehoor achteruitgaat, want gehoorverlies verloopt meestal geleidelijk. De meeste mensen wachten veel te lang voordat ze aan de bel trekken, gemiddeld zeven jaar na de eerste tekenen. Het is echter juist belangrijk dat mensen er op tijd bij zijn. Dan is er misschien nog veel aan te doen. Hoe langer je wacht, hoe moelijker het wordt. Daarom is het ook van belang om mensen door te verwijzen als je gehoorproblemen herkent.

Herken je een van deze symptomen? 

  • "He, heb je me niet gehoord?" Bij beginnend gehoorverlies kunnen mensen zachte geluiden niet meer goed horen; ze worden vaker aangesproken op het feit dat ze anderen niet hebben gehoord. Ook merken mensen met beginnend gehoorverlies dat ze anderen niet goed kunnen verstaan als er achtergrond geluid is, bijv. in een kroeg of op een feestje. 
  • "Mag de tv wat zachter?" Later horen mensen met gehoorverlies ook hardere geluiden niet meer goed. Ze zetten de tv steeds harder. Dus als andere mensen aan hen vragen of de tv wat zachter mag, dan kan dat een teken zijn. 
  • "Wat zeg je?" Nog later horen mensen met gehoorverlies alle geluiden zachter en anders; vervormd, dof en onverstaanbaar. Hoe hard iemand ook praat.

Hieronder staan handige websites om mensen met gehoorproblemen naar door te verwijzen:

  • Stichting Hoormij De Stichting Hoormij bestaat uit de NVVS, SH Jong en de FOSS, geeft voorlichting, organiseert lotgenotencontact en komt op voor de belangen van mensen met hoorproblemen. Via de website hoorwijzer.nl geeft de NVVS informatie over hoortesten, specialisten, vergoedingen en hoorhulpmiddelen. 
  • Nederlandse KNO-vereniging Voor meer informatie over het werk van de KNO-arts en de KNO-vereniging. 
  • Federatie van Nederlandse Audiologische Centra Voor meer informatie over het werk en de locaties van audiologische centra in Nederland. 
  • GGMD Landelijke aanbieder van geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. 
  • Hoorinfoteek Voor onafhankelijk advies over hoorhulpmiddelen. 
  • Tinnitusloket Landelijk nummer voor hulp bij oorsuizen. 

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.